• OBJAVLJENO: 14.03.2006.
Upriličen prijem za svjetske prvake u radio-amaterizmu

Odato priznanje svim goraždanskim radio-amaterima!
Premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Nazif Uruči organizovao je 13.03.2006.godine prijem za Zaima Žugu, Elvira Hoša i Mersudina Krajišnika, goraždanske radio-amatere koji su osvojili vrhunska priznanja u radio-amaterizmu – prvo, drugo i sedmo mjesto u svijetu u kategoriji uspostavljanje veza.
Prijemu su prisustvovali i ministri u Vladi BPK-a Goražde: Emira Drakovac, Midhat Bašić i Ferid Bučo.

Nakon što im je čestitao na uspjehu i uručio priznanja Vlade za postignute vrhunske rezultate u radio-amaterizmu, Premijer BPK-a Goražde Nazif Uruči odao je priznanje svim goraždanskim radio-amaterima koji su i prije a naročito tokom rata, odigrali veoma važnu ulogu u uspostavljanju pokidanih veza ovog grada sa ostatkom svijeta. On je kazao kako će Vlada u okviru obilježavanja „Dana otpora“, u mjesecu maju ove godine, organizovati zajedničko okupljanje svih radio-amatera i na taj način pokazati zahvalnost i odati im priznanje za sve ono što su učinili u prethodnom periodu.
Prijem je iskorišten i za upoznavanje sa aktuelnim problemima s kojima se susreće goraždanski klub radio-amatera „Tehničar“, osnovan daleke 1963. godine, klub koji je oduvijek bio rasadnik dobrih radio-amatera. Kao potvrda ovim riječima je i podatak da su goraždanski radio-amateri svake godine dio reprezentacije BiH, sa kojom su osvojili i 9. mjesto u svijetu.
Pored standarnih problema sa prostorom, goraždanski radio-amateri se, prema riječima svjetskog prvaka u radio-amaterizmu Zaima Žuge, susreću i sa statusnim problemom budući da nisu svrstani ni u sport, kulturu, kao ni u tehniku, iako praktično, pripadaju svima njima. Probleme predstavlja i zastarjela oprema, kao i nemogućnost podmlađivanja članstva kluba, no jedan dio ovih problema, kako je istaknuto, nastojaće se u narednom periodu prevazići kako uz pomoć Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, tako i ostalih subjekata zainteresovanih da radio-amateri konačno dobiju zasluženi status.
Redžo Bekto, vlasnik goraždanske firme „Bektointernacional“ jedan je od onih zaslužnih pojedinaca kojima goraždanski radio-amateri duguju zahvalnost na pruženoj pomoći u nabavci opreme, istaknuto je ovom prilikom. Svi mi trebali bismo, u granicama svojih mogućnosti, učiniti mnogo više za ovaj klub, kao i za ljude zahvaljujući kojima je svijet u ratu, ali i nakon njega, saznao za grad Goražde i njegove stanovnike.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.