• OBJAVLJENO: 28.04.2022.
U Goraždu svečano otvoren novoizgrađeni i savremeno opremljeni Hemodijalizni centar
Uspješno završen jedan od najznačajnijih projekata Vlade BPK i Kantonalne bolnice Goražde

U prisustvu brojnih zvanica, prijatelja i gostiju, danas je pri JZU „Kantonalna bolnica“ u Goraždu svečano otvoren novoizgrađeni i savremeno opremljeni Hemodijalizni centar koji će korisnicima ove usluge omogućiti lakši medicinski tretman, bez mukotrpnog putovanja u Sarajevo. Centar su uz dijaliznog pacijenta  Mehmeda Hadžijahića, otvorili premijerka BPK Goražde Aida Obuća, ministar zdravstva BPK Eniz Halilović, direktorica Kantonalne bolnice prim.dr Nermina Kamenica i generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebija Izetbegović.

Dugi niz godina čekalo se na realizaciju ovog projekta čija je vrijednost oko 1,5 miliona KM. Od 2019. godine, Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde za njegovu implementaciju izdvojila je oko 900.000 KM dok je neophodna medicinska oprema, čija vrijednost se  procjenjuje oko 600.000 KM, nabavljena posredstvom donatora.

Premijerka BPK istakla je kako je ponosna na ovaj kapitalni i humani projekat, uz zahvalnost svima koji su doprinijeli njegovoj realizaciji. Podsjetila je da je on započet krajem decembra 2019.godine, od kada je podršku  Vladi BPK i Kantonalnoj bolnici pružala generalna direktorica Kliničkog centra prof. Izetbegović.

“ Posebnu zahvalnost dugujemo našim donatorima koji su centar opremili najsavremenijim aparatima u vrijednosti višoj od pola miliona KM, te nam umnogome olakšali posao u realizaciji ovog projekta. Ambasada Narodne Republike Kine donirala je prvi dijalizni aparat, zatim BH Telecom, NLB banka, Vakufska direkcija Islamske zajednice u BiH, a Humanitarna organizacija „Qatar Charity“ skupu reverzibilnu osmozu -glavni element ovog centra i dva hemodijalizna aparata kao i drugu potrebnu opremu. Donator je i firma Euro-asfalt” – precizirala je premijerka Aida Obuća.

Napomenula je da je projekt imao podršku svih ministara u Vladi BPK Goražde, a posebno resornih ministarstava posredstvom kojih je Hemodijalizni centar dobio potrebne dozvole za građenje i rad.

“ Neka otvorenje ovog centra pacijentima donese svako dobro, a prije svega, put ka njihovom potpunom ozdravljenju. Neka ovaj naš uspjeh bude podstrek budućim vladama ovog kantona da rade na smanjenju broja dijaliznih pacijenata omogućavanjem uslova za što više uspješnih transplatacija bubrega”, poručila je premijerka BPK Goražde.

Generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u  Sarajevu prof. Sebija Izetbegović takođe je izrazila zadovoljstvo realizacijom ovog značajnog projekta, posebno za pacijente iz Goražda, za koje je, ističe, i lično smatrala da treba da se dijaliziraju u svom gradu.

S druge strane, ocijenila je da će to značiti i uštede za Kantonalnu bolnicu Goražde, kako se ne bi pravili dodatni troškovi. Naglasila je da KCUS i dalje ostaje trajna podrška Kantonalnoj bolnici Goražde.

“ Bila nam je izuzetna čast i zadovoljstvo educirati kompletan kadar koji će raditi u ovom centru i mi smo njima i ubuduće podrška, a koliko znam, vaš ljekar se još uvijek educira kod nas još nekoliko mjeseci. U Sarajevu već uspješno radimo transplantacije, mi smo veoma ojačali dolaskom novog menadžmeta transplantacioni tim i ovih dana smo dobili dozvolu i za transplantaciju srca, ako Bog da, što će biti prvi put u našoj državi. U jeku korone, u zadnje dvije godine uradili smo pet uspješnih transplantacija bubrega, u ovom trenutku imamo pet parova u pripremi za transplantaciju, radimo na pojačanju tog programa i da što prije u budućnosti rasteretimo program hemodijaliza i da uradimo što više uspješnih transplantacija i našim oboljelim pacijentima omogućimo potpuno normalan život”, kazala je prof. Izetbegović.

Direktorica Kantonalne bolnice Goražde prim.dr Nermina Kamenica naglasila je da je ovo veliki dan za BPK, a posebno za ovu zdravstvenu ustanovu koja je bogatija za još jedan moderno opremljen odjel i zdravstvenu uslugu na sekundarnom nivou, kojom se, kako je kazala, ne mogu pohvaliti ni mnogo razvijeniji kantoni. Napomenula je da po prvi put u svojoj historiji Goražde ima Hemodijalizni centar, uz osposobljene doktore i medicinsko osoblje za ovu vrstu usluge.

“ Svakako, ovo je najsretniji dan za naše dijalizne pacijente kojima ćemo olakšati svakodnevne, mukotrpne terapije i njihovu borbu za život, a kojima smo zahvalni na strpljenju, jer samo oni znaju koliko je bio dug svaki dan čekanja i njihov mukotrpan put do Sarajeva i nazad. Posebnu zahvalnost dugujemo Vladi BPK -a na čelu sa premijerkom Aidom Obućom, koji su od početka svog mandata uporno vodili i finansirali projekt izgradnje Hemodijaliznog centra, vjerovali u njega i evo danas, uspješno smo ga priveli kraju” – kazala je Kamenica, upućujući riječi zahvalnosti  donatorima na izuzetno vrijednoj opremi koji su olakšali opremanje Hemodijaliznog centra po najsavremenijim standardima. Ona se zahvalila i  goraždanskom Domu zdravlja „dr.Isak Samokovlija“, menadžmentu i Gradskoj upravi, koji su Kantonalnoj bolnici ustupili dio svog prostora za izgradnju neophodnih prostorija Centra po potrebnim standardima.

Između ostalih, otvaranju Hemodijaliznog centra prisustvovala je i potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović koja je realizaciju ovog projekta ocijenila značajnom i humanom, u namjeri da se poboljša kvalitet života i liječenja dijaliznih pacijenata.

“ Koristim priliku da se zahvalim svima koji su učestvovali u gradnji i otvaranju dijaliznog centra, naprije Vladi BPK i menadžmentu zdravstvene ustanove koji su bili istrajni na realizaciji ovog projekta, kao i svim donatorima koji su učestvovali svojim donacijama. Ključno je i učešće  KCUS-a koji je pomogao da se educira kadar sa svojim iskustvom. Nama kao društvu, vrlo je bitno osposobiti dijalizne centre, modernizirati ih ali, najvažnije, ići prema mogućnosti što većeg broja trasplantacija i čestitam i KCUS-u na uspjesima koje su postigli kada je u pitanju transpatologija i transplantacija bubrega i za očekivati je da jedan broj pacijenata koji su sada na dijalizi dobiju priliku da budu i na transplantacionom program KCUS-a u budućnosti” – kazala je Mahmutbegović.

Uz obilazak Hemodijaliznog centra, danas su dodjeljene i zahvalnice svima koji su dali doprinos u realizaciji ovog projekta.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.