• OBJAVLJENO: 29.04.2022.
Ministarstvo za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline BPK Goražde
U ovoj godini planirana realizacija sedam primarnih projekata obnove i rekonstrukcije objekata u vlasništvu BPK Goražde

U skladu sa Zakonom o imovini Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, Ministarstvo za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline  u narednom periodu realizovat će niz  projekata  rekonstrukcije i adaptacije imovine u nadležnosti našeg kantona.

Prema riječima ministra Bojana Krunića, u programu rada Ministarstva za 2022.godinu, planirano je niz aktivnosti kada je riječ o obnovi i rekonstrukciji objekata u vlasništvu BPK Goražde. Prije svega misli se na sedam primarnih projekata, a to su projekti rekonstrukcije,objekta OŠ „Husein ef. Đozo“, OŠ „Prača“ u Prači  i pomoćni objekat OŠ „Ustikolina“ u Ustikolini, a osim toga trenutno se radi na rekonstrukciji krova zgrade u kojoj je smješten veliki broj institucija, između ostalih i  Ministarstvo za finansije, kotlarnica u zgradi Ministarstva za privredu te projekat zamjene fasade i stolarije objekta JU „Služba za zapošljavanje“ BPK Goražde.

„Za ove namjene iz budžeta Ministarstva već je odobreno više od 550.000KM, a primarna realizacija projekta je rekonstrukcija objekta OŠ „Husein ef. Đozo“ u Goraždu zbog veoma loše fasade koja je stara preko 100 godina i koja se konstantno obrušava kako po školskom dvorištu, tako i po  ulici. Za realizaciju ovog projekta, po predračunu potreban je najveći iznos sredstava, a to je više od 115.000KM. Taj projekat, odnosno zamjena stolarije  će se finansirati dijelom iz namjenskih sredstava, dok će iz budžetskih sredstava ići sanacija fasade“, kazao je ministar Krunić

Ostali projekti, kako je naglasio, uglavnom će biti implementirani iz namjenskih sredstava s podračuna za zaštitu okoliša. Sve planove utroška sa ekonomskog koda Rekonstrukcija i investiciono održavanje, kao i programe podržala je Vlada BPK Goražde.

„Zbog evidentnog problema s kojim se susreću institucije smještene u zgradi gdje je smješteno i Ministarstvo za finansije, pristupili smo realizaciji projekta sanacije krovne konstrukcije, jer njihov rad pogotovo Kantonalnog suda je postao nemoguć. Procedura izbora izvođača radova je u toku i u narednom periodu se očekuje potpisivanje ugovora,“naglasio je ministar Bojan Krunić.

Operativno – tehničke poslove za sve projekte provešće stručne službe Ministarstva za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline BPK Goražde, a stalno nadzorno tijelo Vlade BPK Goražde će pratiti tok i kvalitet svih radova i redovno izvještavati o njihovom kvalitetu i gotovosti.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.