• OBJAVLJENO: 21.03.2006.
Obilježen 19.mart- Dan reintegracije općine Foča-Ustikolina

Čestitke za deseti rođendan!

Nizom sportskih i kulturnih događaja, te svečanom sjednicom Općinskog vijeća, u petak, 17.03.2006.godine obilježena je jubilarna 10. godišnjica reintegracije općine Foča-Ustikolina u Federaciju BiH.
Pored velikog broja građana i predstavnika društveno-političkog, kulturnog, vojnog i vjerskog života ove općine, svečanoj sjednici Općinskog vijeća prisustvovali su i Premijer BPK-a Goražde Nazif Uruči, ministri u Vladi BPK-a Goražde, načelnici općina Goražde i Pale-Prača, Mustafa Kurtović i Asim Zec, te prvi savjetnik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Salko Obhođaš.
Nakon intoniranja državne himne, predsjedavajući Vijeća Općine Foča-Ustikolina Petar Mihajlović, najprije je prisutne ukratko informisao o radu ovog zakonodavnog tijela u 2005. godini, a potom je prvi čovjek Općine Foča-Ustikolina Zijad Kunovac govorio o proteklih deset godina funkcionisanja ove općine u sastavu BPK-a Goražde.

„U proteklih deset godina urađeno je mnogo na rekonstrukciji i sanaciji stambenog fonda i infrastrukture kao i drugih neophodnih segmenata za razvoj ovog područja. Bilo je i niz problema, ali je sve to uspješno riješeno zahvaljujući, prije svega, pomoći viših nivoa vlasti i međunarodnih humanitarnih organizacija- kazao je, između ostalog, načelnik Zijad Kunovac, koji je još istakao da ova općina još uvijek nije samoodrživa već se mora oslanjati na pomoć drugih u obezbjeđenju normalnih uslova za funkcionisanje vlasti i života njenih stanovnika.
Čestitke u povodu 10.godišnjice reintegracije ovog područja u FBiH, uz obećanja da pomoć neće izostati ni u narednom periodu, uputili su Premijer BPK-a Goražde Nazif Uruči, prvi savjetnik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Salko Obhođaš, te načelnici općina Goražde i Pale-Prača. Prigodnim riječima prisutnim se obratio i prvi načelnik Općine Foča-Ustikolina Ibrahim Poplata. On je između ostalog kazao da najviše zasluga za to što postoji ova općina Bosansko-podrinjskog kantona Goražde imaju sami građani koji su prije deset godina imali čvrstu volju i želju da dođu na svoja ognjišta i ostali istrajni bez obzira na sve što se dešavalo.
Na svečanoj sjednici uručena su priznanja i diplome ustanovama i institucijama koje su dale doprinos razvoju ovog područja, a nisu izostale ni prigodne novčane nagrade za najuspješnije poljoprivrednike.
Program svečane sjednice Općinskog vijeća Foća-Ustikolina upotpunili su svojim nastupom i učenici Osnovne škole „Ustikolina“ iz Ustikoline.

Ehlimana Dučić

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.