• OBJAVLJENO: 03.05.2022.
Obilježen Dan šehida u BPK Goražde
Uz sjećanja na naše hrabre sinove zaslužne za slobodu koju uživamo, dug prema njihovim porodicama naša je trajna obaveza

Drugog dana Ramazanskog bajrama u Bosni i Hercegovini Bošnjaci obilježavaju Dan šehida, prisjećajući se boraca Armije Republike BiH koji su poginuli tokom agresije na našu domovinu. u periodu  1992- 1995. godina.

Polaganjem cvijeća i učenjem jasin dove  na šehidskim  mezarjima u Glamoču, Omeđku, Baćcima i Kolijevkama, obilježavanje u Goraždu upriličeno je u organizaciji Organizacije porodica šehida i poginulih boraca Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Prisjećajući se najboljih bosanskih sinova koji su svoje živote dali u odbrani  kako ovih prostora tako i BiH,  uz  porodice šehida i predstavnike Islamske zajednice u Goraždu, boračkih udruženja cvijeće je položila i delegacija Vlade BPK Goražde, predvođena premijerkom Aidom Obućom.

„Na Dan šehida zijaretimo mezarja i proučimo dovu za najveće sinove Bosne i Hercegovine. Posjetimo šehidske porodice, roditelje, jetime i supruge, čija je bol nenadoknadiva. Žrtva šehida u plemenitoj i časnoj borbi za opstanak Bošnjaka, vjere i domovine mora biti sačuvana kao opomena budućim naraštajima, a briga države za šehidske porodice, kao i cjelokupnu boračku populaciju, jeste i mora biti naša trajna obaveza“-prilikom današnjeg obilježavanja naglasila je premijerka BPK Goražde Aida Obuća.

Dan šehida u BiH ustanovljen je odlukom Rijaseta Islamske zajednice u BiH 23. januara 1995. godine, a u okviru obilježavanja Dana šehida, osim obilaska mezarja i polaganja cvijeća u Sinan begovoj džamiji u Goraždu, proučena je hatma i dova šehidima Bosne i Hercegovine.

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.