• OBJAVLJENO: 24.11.2011.
Dan uoči najvećeg državnog praznika
Svečanosti posvećene državnosti BiH

Danas je u Goraždu, nizom kulturnih i sportskih aktivnosti, započelo obilježavanje 25. novembra – Dana državnosti BiH.

U svim osnovnim i srednjim školama na području BPK Goražde održan je historijski čas posvećen državnosti Bosne i Hercegovine, a u Gradskoj dvorani održani su turniri u odbojci i košarci za učenike osnovnih i srednjih škola.

Ovogodišnji Program obilježavanja Dana državnosti obogaćen je i postavljanjem samostalne likovne izložbe u Gradskoj galeriji akademskog slikara Alja Smailagića iz Budve koja će biti otvorena do 02.12.2011. godine. Pored brojnih zvanica, otvaranju ove umjetničke postavke prisustvovali su i premijer BPK Goražde Emir Frašto te ambasador Kraljevine Švedske u našoj zemlji Bo William Hedberg.

U Domu mladih Centra za kulturu danas je otvorena i Izložba Stručnog kolegija Arhiva Tuzlanskog kantona pod nazivom „Kontinuitet bosanskohercegovačke državnosti od XII vijeka do suvremenog doba“ koju je postavio profesor historije Omer Zulić

Izložbu, na kojoj su predstavljeni dokumenti koji svjedoče o dugogodišnjoj historiji i postojanju države Bosne i Hercegovine, otvorio je premijer Emir Frašto.

-Siguran sam da nam sada svima kroz glavu prolaze vjekovi i historija. Ali na nama je sada da ponudimo  budućnost i to prije svega našim mladim naraštajima. Ova izložba govori o neprekidnosti postojanja naše države. 16 grbova i 18 karata dovoljno govore o nama i BiH. I ova svečanost naš je doprinos tome i obilježavanju značajanog dana 25. novembra, datuma kojim je nastavljen kontinuitet državnosti BiH- riječi su premijera Frašta.

Više detalja o samoj izložbi dao je prof.dr. Izet Šabotić, direktor Arhiva Tuzlanskog kantona.

– Na ovim panoima postavljene su historijske činjenice koje potvrđuju hiljadugodišnju opstojnost i državotvornost Bosne i Hercegovine. Izložba je podijeljena u dva dijela, od kojih jedan čine grbovi bosanskih vladara od sredine XII st. do sredine  XV st., a drugi dio su karte, odnosno historijski izvori na kojima se valjano može vidjeti svo uvažavanje naše države BiH kroz stoljeća. Taj kontinuitet državotvornosti postoji više stoljeća i nemaju ga, sigurno, države u našem okruženju, u kapacitetu u kojem ga mi imamo. Historijska nauka ne rabi, na najbolji mogući način, historijske dokaze i, nekada, veoma se plašljivo i stidljivo, odlučujemo iskazati sve te historijske vrijednosti koje potvrđuju naše trajanje i trajanje državotvornosti BiH. Nadam se, da smo se ovom izložbom, barem na trenutak, podsjetili svih historijskih vrijednosti naše države BiH  – kazao je, direktor Arhiva Šabotić.

Otvaranje Izložbe uljepšali su, svojim nastupima, mališani iz goraždanskih vrtića SOS Kinderdorf i „Sunce“.

Glavna svečanost obilježavanja Dana državnosti BiH u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde održat će se sutra 25. novembra.

/ bpkg.gov.ba/

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.