• OBJAVLJENO: 24.11.2011.
Press Udruženja antifašista i boraca NOR-a Goražde povodom sutrašnjeg Dana državnosti

Udruženje antifašista i boraca NOR-a općine Goražde, povodom predstojećeg Dana državnosti BIH danas je upriličilo konferenciju za novinare na kojoj je istaknut značaj ovog istorijskog datuma te upozoreno da još uvijek postoje opcije koje negiraju vrijednosti BIH.

Iz Udruženja antifašista apelirali su na značaj obiležavanja 25. novembra i jedinstvo koje moraju imati Bosanci i Hercegovci u zajedničkoj državi.

Antifašisti iz Goražda podsjetili su na istorijsko zasjedanje ZAVNOBIH-a u Mrkonjić gradu i opredjeljenje da BIH nije ni Srpska ni Hrvatka ni Muslimanska te da je to jedini mogući način življena i uslov riješavanja svih bosanskohercegovačkih problema. Stoga su antifašisti i borci NOR-a opredjeljeni da se na tih ideja suživota drže i ubuduće, istaknuto je na pressu.

Izazak iz katastrofalnog stanja u kome se  nalazi BIH  a u koji su nas uvele nacionalističke stranke  svojim destruktivnim pljačkaškim programima  je u tražeju iskustva  iz NOR-a  i jedinstvu snage, samopouzdanja, te putu u Evropi na kojem treba istrajavati, rečeno je izmedđu ostalog danas.Trebamo znati da i u Evropi cvjeta fašizam u da se danas u njoj progone određeni narodi, vrše diverzije i ubistva najširih razmjera. Državu moramo napraviti organiziranom samostalnom, pravno ustrojenom  i bez negativnih uticaja sa strane, riješiti probleme privrede, nezaposlenosti,  siromaštva. Ovakvo ustrojstvo države  ovakva njena podjela kakvu imamo  nam je podmetnuto jaje  iz kojeg se uvijek može izleći neki nepoželjan nemir, fašizam ili luda želja za izdajom i odvajanjem od države.

Ne smijemo izgubiti iz vida činjenicu  da su veliki dijelovi naše zemlje etnički očišćeni nacionalno i vjerski  zaokruženi, homogenizirani te potencijalno za to uvijek postoje uslovi pogotovo kod ovakve državne vlasti kakva nam je velikim dijelom nametnuta, poručili su antifašisti iz Goražda pozivajući na jedinstvo.

bpkg.gov.ba/gorazdeonlline/

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.