• OBJAVLJENO: 25.05.2022.
Premijerka Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i ministar za privredu
Sa predstavnicima lokalnih zajednica razgovarano o Planu i Programu utroška sredstava u sektoru vodoprivrede za 2022.godinu

Ministarstvo za privredu Bosansko-podrinjskog kantona Goražde objavilo je javni poziv lokalnim zajednicama za podnošenje zahtjeva i  korištenje sredstava ostvarenih po osnovu prihoda od vodnih naknada prema Planu i Programu utroška sredstava u sektoru vodoprivrede za 2022.godinu.

Vrijednost programa čiji je cilj sufinansiranje projekata izgradnje, rekonstrukcije, održavanja vodnih objekata i uređenja vodotoka ili izrade tehničke dokumentacije je oko 890.000 KM,  a kako bi se definisali prioritetni projekti koji bi se mogli kandidovati a značajni su za sve stanovnike našeg kantona,   premijerka Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Aida Obuća i ministar za privredu Haris Salković danas su organizovali sastanak na koji su pozvali gradonačelnika Grada Goražde i načelnike općina Pale i Foča u FBiH.

Sastanku je prisustvovao načelnik općine Pale u FBiH , te saradnici iz Gradske uprave Grada Goražde i općine Foča u FBiH.

„S obzirom da se na sastanku nisu pojavili gradonačelnik Grada Goražde i načelnik općine Foča u FBiH, njihovi saradnici nisu mogli adekvatno odgovoriti na pitanja koja smo im postavljali u vezi projekata koje je neophodno realizovati, a za čiju implemetaciju već postoje zahtjevi građana. U Gradu Goražde definisana su tri prioritetna projekta, a to je projekat vodosnabdijevanja stanovništva u visinskim zonama, za što smo obećali izdvojiti sredstva, što bi i učinili ali se u međuvremenu oglasio gradonačelnik Grada Goražde koji je kazao da ima obezbijeđena sredstva sa drugih nivoa za realizaciju ovog projekta, a da sredstva koja je obezbijedila Vlada budu usmjerena za realizaciju druge faze projekta-Sanacija potisnog cjevovoda, u užem gradskom jezgru zbog  čestih evidentnih problema u prekidima vodosnabdijevanjem s kojim se susreću naši građani. Nažalost, do danas nismo dobili tu potvrdu da je Grad Goražde obezbijedio ta sredstva, a ukoliko se ne dokaže suprotno, mi  ćemo  sredstva uložiti u vodosnabdijevanje stanovništva u visinskim zonama“-kazao je nakon sastanka ministar za privredu BPK Goražde Haris Salković.

Kada je riječ o prioritetnim projektima u lokalnim zajednicama Pale i Foča u FBiH, definisani su projekti čija implementacija je započela u protekloj godini.

„Jedan od projekata koji bi se trebao raditi u općini Foča u FBiH je nastavak izgradnje kanalizacione mreže na lokalitetu naselja Odžaka.  Radovi su započeti prošle godine, a kroz realizaciju druge faze projekta bit će obuhvaćeno negdje oko 40 domaćinstava.  Sa načelnikom općine Pale u FBiH , definisali smo prioritete, a to je sufinansiranje  nabavke  prečistača otpadnih voda, za čiju implementaciju je ova lokalna zajednica aplicirala  i prema federalnom ministarstvu, a kako bi se ovaj projekta priveo kraju, mi ćemo i ove godine izdvojiti nedostajuća sredstva“- dodao je ministar Salković.

Ciljevi  Programa obuhvaćeni su Strategijom razvoja Bosansko-podrinjskog kantona Goražde za period 2021 – 2027. godina, a rok za dostavljanje zahtjeva za korištenje sredstava po ovom Javnom pozivu je 27.05.2022. godine.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.