• OBJAVLJENO: 30.03.2006.
Uspješno realizovan pilot projekt samozapošljavanja 19 osoba sa evidencije Službe za zapošljavanje
Značajan podsticaj otpočinjanju vlastitog biznisa!

U Goraždu su 30.03.2006.godine potpisani ugovori o samozapošljavanju 19 osoba sa evidencije Službe za zapošljavanje BPK-a Goražde. Šesti projekat zapošljavanja u posljednjih godinu dana, vrijedan 190.000 KM posredstvom Službe u potpunosti finansira federalni Zavod za zapošljavanje.

Prema riječima direktorice kantonalne Službe za zapošljavanje Nafije Hodo, riječ je o pilot projektu kojim se sa iznosom od 10.000 KM sufinansiraju nezaposlene osobe za početak obavljanja biznisa. Konkretno u ovom slučaju, devet korisnika baviće se poljoprivredom, dok su se ostali odlučili za zanatstvo i obrt, a među njima je 12 demobilisanih boraca, četiri žene, te jedan povratnik u Republiku Srpsku.

Sufinansiranje se vrši tako što se: 1.000 KM daje za registraciju, 4.800 KM za uplatu doprinosa za 24 mjeseca i 4.200 KM za opremanje radnog mjesta i kupovinu opreme koja je potrebna da se otpočne biznis.

Direktorica Hodo najavila je još nekoliko projekata u ovoj godini, čijom će realizacijom i podrškom Vlade BPK-a Goražde i federalnog Zavoda za zapošljavanje veliki broj mladih i visokoobrazovanih nezaposlenih lica sa područja Bosansko-podrinjskog kantona Goražde dobiti priliku za sticanje pripravničkog staža i šansu za stalan posao.

Svečanoj ceremoniji potpisivanja ugovora u Goraždu, pored direktorice i predsjednika Upravnog odbora Službe za zapošljavanje BPK-a Goražde Nafije Hodo i Samira Kanlića, prisustvovali su i Premijer BPK-a Goražde Nazif Uruči i direktor federalnog Zavoda za zapošljavanje Hasan Musemić.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.