• OBJAVLJENO: 15.08.2022.
Premijerka Bosansko-podrinjskog kantona Goražde
Priređen prijem za prvog pripadnika romske nacionalnosti koji je dobio priliku da svoj radni angažman započne posredstvom Programa sufinansiranja zapošljavanja Roma

Premijerka Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Aida Obuća upriličila je danas prijem za prvog pripadnika romske nacionalnosti koji je na području našeg kantona dobio priliku da svoj radni angažman započne posredstvom Programa sufinansiranja zapošljavanja Roma, koji realizuje Federalni zavod za zapošljavanje i Služba za zaposljavanje BPK Goražde.

Priliku da se zaposli na period od šest mjeseci Reufu Seferoviću dalo je goraždansko Javno komunalno preduzeže „ 6. mart“, a današnjem prijemu prisustvovali su i direktor Haris Šalo,  direktorica JU „Centar za socijalni rad BPK Goražde“ Mediha Jašarević-Hodžić te Reufova majka Behara Seferović.

„Dobili smo obećanje da će Reuf nakon isteka perioda od šest mjeseci dobiti ugovor na neodređeno vrijeme, jer se pokazao kao jedan vrlo vrijedan i marljiv radnik.   Ono što je meni posebno drago jeste da pored Reufa, iz ove romske  porodice ima i djece koja se školuju što je jako bitno i predstavlja dobar pokazatelj da su Romi koji žive na području našeg kantona spremni da se uključe  u sve segmente društvenog života, a Vlada BPK Goražde će im u tom cilju biti na raspolaganju“-ovom prilikom naglasila je premijerka BPK Goražde Aida Obuća.

U cilju ekonomskog osnaživanja pripadnika  romskih  nacionalnih manjina na području BPK Goražde JU „Centar za socijalni rad BPK Goražde“ intezivno je radila u proteklom periodu. Prema riječima direktorice, prvenstveno je bilo neophodno motivisanje svih aktera u zajednici koji mogu pružiti podršku u zapošljavanju, kao i lica pripadnika romske nacionalne manjine sa kojim se radilo na njihovom osnaživanju.

„Bez obzira što se radi o nacionalnoj manjini, smatramo da smo svi jedanki, bez diskriminacije.  Jako je važno imati  integrativnu ulogu u procesu uključivanja u društvenu zajednicu, jer samim tim se rješavaju neki drugi problemi od socijalnih pa do  ekonomske dobiti, a puno je  važnije što imaju priliku da promijene svoj status  u društvu“-riječi su direktorice Medihe Jašarević-Hodžić.

Dodala je da je JU „Centar za socijalni rad BPK Goražde“ sa ovim aktivnostima krenuo još 2017.godine, kada je za rezultat imalo da se prvo dijete iz romske porodice upiše u jednu od osnovnih škola, a sada ih ima 11. Kada je riječ o stambenom zbrinjavanju to je realizovano  2019. godine,  a u ovoj godini su dobili i priliku za zapošljavanje.

Prema riječima direktora JKP „6 mart“ Harisa Šala , ovaj čin predstavlja jedan svijetao primjer koji dokazuje da je moguća reintegracija Roma u društvo i može biti primjer motivacije drugima da isto postupe kako bi dokazali da mogu privrijediti društvenoj zajednici.

Riječi zahvalnosti na ukazanoj prilici ovom prilikom uputili su i Reuf Seferović kao i njegova majka Behara, koja pored  Reufa  ima još jedanaestero djece  od kojih dvoje pohađa osnovno obrazovanje.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2022. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.