• OBJAVLJENO: 30.08.2022.
U organizaciji Udruženja žrtve rata Foča 92-95., u mjestu Kosova obilježen 30.august, Međunarodni dan nestalih osoba
Nećemo odustati od traganja za nestalima sve dok ne otkrijemo istinu o njihovom stradanju

Povodom 30. augusta, Međunarodnog dana nestalih osoba, u organizaciji  Udruženja žrtve rata Foča 92-95., u mjestu Kosova, Ustikolina- općina Foča u FBiH, učenjem fatihe i polaganjem cvijeća na spomen obilježje, odata je počast prisilno ubijenim i nestalim osobama ovog kraja u kojem su srpski agresori 1992. godine, na svirep način ubili 19 civila, a neke od njih spalili. Nekoliko posmrtnih ostataka je ekshumirano u septembru 1996.godine, a neki ni do danas nisu pronađeni.  Obilježavanju je prisustvovala i premijerka Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Aida Obuća.

Ovo je dan prisjećanja i odavanja počasti desetinama hiljada osoba širom svijeta nestalih u oružanim sukobima, počinjenim zločinima protiv čovječnosti ili usljed kršenja osnovnih ljudskih prava, a jedna od brojnih i bolnih posljedica rata u BiH je nestanak više od 30.000 osoba.

Na obavezu sjećanja svih nas na žrtve ovom prilikom ukazala je i premijerka BPK Goražde Aida Obuća, te obećala nastavak podrške projektima koji njeguju kulturu sjećanja.

„Danas, 30 godina poslije, u Bosni i Hercegovini još se,  nažalost, traga za najmanje 7.547 osoba nestalih tokom agresije na ovu zemlju i naša obaveza je, a posebno nosilaca vlasti u BiH, ali i naša lična, moralna i civilizacijska obaveza i prema žrtvi i prema porodici žrtve, da nikad ne prestanemo sa ovim traganjem, sve dok ne otkrijemo istinu o njihovom stradanju. Broj osoba koje se vode kao nestale, odražava samo dio ove ljudske tragedije i iskreno suosjećam sa tugom njihovih porodica, koje godinama, ponekad desetljećima, pate zbog neizvjesnosti, svakodnevno postavljajući pitanje – gdje su njihovi najmiliji“-kazala je premijerka Aida Obuća.

Istina o žrtvama, odnosno njihovom stradanju, ma koliko bolna bila, jedan je od snažnijih poticaja u procesu uspostavljanja povjerenja i izgradnji demokratskog društva u BiH.

Predsjednica udruženja Midheta Kaloper – Oruli naglasila je da se, nažalost i tri decenije od masovnih zločina, svake godine nadležnim institucijama BiH upućuju isti zahtjevi,  Podsjećajući da se na prostoru općine Foča još uvijek traga za 619 nestalih osoba te da u udruženju neće odustati od  istrajne borbe da počinioci zločina budu kažnjeni.

 “ Dok smo živi borićemo se za to i upućujemo apel porodicama, iako znam da su umorni, jer 30 godina je prošlo, a od rata 27, i svi smo pomalo umorni, ali ne smijemo dozvoliti i pasti u zamku zaborava jer ako se to desi, da nam se ne ponovi ! Moramo biti hrabri i boriti se za naše najmilije, da ih na dostojanstven način sahranimo. Nažalost, ono što je pored svega najbolnije je da porodice ne znaju ko je počinio ovaj zločin u Kosovi, ali ima ljudi sigurno na ovom terenu koji znaju i apleujemo na njih da nam pomognu, progovore i smire svoju dušu, a i mi zajedno s njima” – poručila je Uruli.

Odbornik u Skupštini opštine  Foča Izet Spahić naglasio je da se svaki put preživjeli članovi porodica žrtava okupljaju na različitim lokacijama na kojima su pronalazili svoje najmilije kako bi se sjećali, skrenuli pažnju i apelovali na nadležne da pomognu u traženju nestalih.

 “ Sa ovog mjesta još jednom upućujemo apel da se zaustavi gradnja hidroenergetskih objekata na rijekama Drini i Bistrici,  jer postoji osnovana sumnja da u koritima te dvije rijeke, imamo naše najmilije. Činjenica je da smo u rijeci Bistrici pronašli već dvije masovne grobnice i da smo jednu pronašli na Buk Bijeloj, ukupno 43 posmrtna ostatka, što nas navodi da su korita te dvije rijeke, puna kostiju naših najmilijih. I danas upućujemo apel da se to zaustavi i da nam neko, a prije svega Tužilaštvo BiH odgovori – da li tamo ima kostiju naših najmilijih? Mi nećemo dozvoliti da se zaboravi  – kazao je Spahić. 

U okviru obilježavanja, upriličen je i obilazak lokaliteta u Ustikolini, gdje se uz magistralni put M-20, gradi hair česma sa spomen obilježjem za sve žrtve općine Foča. U Aladža džamiji u Foči danas je proučen i Jã-sîn za sve ubijene i prisilno nestale osobe.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.