• OBJAVLJENO: 13.04.2006.
Posjeta visoke delegacije Republike Češke Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde

Dalji razvoj prijateljskih odnosa između dvije zemlje na prvom mjestu!

Ambasador Republike Češke u BiH, Jiří Kuděla predvodio je visoku delegaciju Republike Češke koja je 12.04.2006. godine posjetila Bosansko-podrinjski kanton Goražde. U sastavu delegacije bili su još i Martin Brož, sekretar ambasade, te članovi Generalštaba Armije Češke Republike potpukovnik Petr Bartovsky, potpukovnik Jiří Pospišil i potpukovnik Ivo Vondraček.
Prijem, kojem su pored članova delegacije prisustvovali i načelnici općina u sastavu Kantona Mustafa Kurtović, Zijad Kunovac i Asim Zec, organizovao je premijer BPK Goražde, Nazif Uruči.

Nakon što je pozdravio goste i zahvalio im na današnjoj posjeti, premijer Uruči upoznao ih je sa trenutnom situacijom u našem Kantonu i prezentirao neke činjenice o goraždanskoj općini iz prijeratnog perioda.
Ambasador Kuděla koji je prije imenovanja na mjesto ambasadora Republike Češke u BiH obavljao funkciju ambasadora Republike Češke u Hrvatskoj, izrazio je zadovoljsvo zbog današnje posjete Goraždu, gradu koji je jedanput posjetio za vrijeme rata u BiH kada je radio kao savjetnik češkog predsjednika Havela. U svom daljem izlaganju istako je važnost daljeg razvijanja dobrih odnosa između BiH i Češke Republike na temelju dosadašnjih dobrih odnosa, te zajedničkih interesa dvije zemlje, naglašavajući činjenicu da je Češka uvrstila BiH u svoju listu prioriteta kada je u pitanju razvoj biletrealnih i multilateralnih odnosa, te pomoć u razvoju naše zemlje. Po riječima češkog ambasadora, Češka je u okviru projekata razvojne pomoći BiH do sada izdvojila sredstva u vrijednosti od 1,5 milion eura. Takođe je istakao da pored robne razmjene između Češke i BiH i zaniteresovanosti čeških privrednika za ulaganja u našu zemlju postoje i mnoge druge oblasti u kojima dvije zemlje mogu ostvariti dobru saradnju.
Ovom prilikom potpukovnik Ivo Vondraček naglasio je da je Češka Republika svojim angažmanom u stabilizacijskim snagama u našoj zemlji bila prisutna od samog početka ratnih dešavanja. U svom daljem obraćanju izrazio je nadu da će sve reforme, uključujući i reforme oružanih snaga u BiH, biti uspješno okončane kako bi BiH ostvarila što brži progres ka uključenju u evropske integracije.
Obzirom da su članovi delegacije posebno bili zainteresovani za društveno-ekonomsku situaciju na ovom području, premijer Uruči upoznao ih je sa činjenicom da u svim općinama Gornje-Drinske regije postoji politički dogovor i zajednički interes za rješavanje najvažnijih pitanja građana kroz različite projekte koji se mogu implementirati na cijelom području, bez obzira na granične i entitetske linije. Pored toga, informisao ih je o sadašnjem stanju privrede, potencijalima za razvoj, te tvornicama koje su u prijeratnom periodu bili nosioci razvoja cjelokupnog ovog područja
U nastavku je dogovoreno da će u narednoj posjeti Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde pored ambasadora boraviti i njegov savjetnik za ekonomska pitanja u cilju sagledavanja situacije za uspostavljanje konkretnije saradnje između našeg Kantona i Republike Češke.
Nečelnici općina u sastavu Kantona iskoristili su ovu priliku da pozdrave goste i pozovu ih na dalju saradnju kroz konkretne projekte i moguća ulaganja.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.