• OBJAVLJENO: 16.09.2022.
Ministarstvo za privredu BPK Goražde
Razgovarano o problemima Gradske tržnice u Goraždu

Ministar za privredu Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Haris Salković sa saradnicima upriličio je danas sastanak sa predstavnicima poljoprivrednih proizvođača na kojem je razgovarano o problemima Gradske tržnice u Goraždu koji već traje tri godine, a uzimajući u obzir činjenicu da je ovo pitanje u nadležnosti Gradske uprave, sastanku je prisustvovao i gradonačelnik grada Goražde Ernest Imamović.

Sastanak koji je organizovan u cilju iznalaženja rješenja iniciran je od strane poljoprivrednih proizvođača,  s obzirom da je  prostor Gradske tržnice u Goraždu zapečaćen u novembru mjesecu  2019. godine,  tokom akcije Federalne porezne uprave zbog neposjedovanja instaliranog fiskalnog sistema i neprijavljenog radnika firme “Baustil”. Nedostaci nikada nisu otklonjeni, aktivirana je hipoteka  na iznos od 1.202.000 KM kod „Turkish zirat banke“ , dok je procijenjena vrijednost gradske uprave na iznos od 750.000 KM. Kako je istaknuto, poljoprivredni proizvođači i dalje su prinuđeni svoje proizvode prodavati u nehumanim uslovima.

„U nadležnosti ministarstva je pružanje podrške poljoprivrednim proizvođačima, a mi smatramo da Gradska uprava ovaj problem nije u mogućnosti riješiti sama tako da ćemo uz jedan zaključak,  informacije i prijedloge sa ovog sastanaka dostaviti prema Vladi BPK Goražde kako bismo sagledali i iznašli način na koji možemo djelovati“-naglasio je ministar Salković.

I gradonačelnik Imamović se slaže da se ovo pitanje mora što prije riješiti, ali zbog nedostatka finansijskih sredstava Gradske uprava ovo pitanje ne može sama riješiti bez podrške viših nivoa vlasti.

„Kroz pregovore koji traju već godinu dana, jedan od načina koji je ponuđen od strane banke koja je sada vlasnik jeste da se ovaj prostor isplati u tri rate, ali mi to nismo u mogućnosti tako da ćemo pokušati da to bude bar na pet. Vjerujem da će resorno ministarstvo i Vlada BPK Goražde nastojati pomoći da se ovaj problem riješi kako bi naši poljoprivredni proizvođači imali adekvatan prostor za prodaju svojih proizvoda onako kako i zaslužuju”, riječi su gradonačelnika Grada Goražde Ernesta Imamovića.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.