• OBJAVLJENO: 11.10.2022.
Premijerka BPK Goražde upriličila sastanak s predstavnicima sindikalnih organizacija budžetskih korisnika
Postignut dogovor u vezi utvrđivanja osnovice koja bi u 2023.godini trebala iznositi 320 KM

S ciljem postizanja socijalnog dijaloga u vezi utvrđivanja osnovice za obračun plaća budžetskih korisnika te stvaranja pretpostavki za projeciranje u Budžetu BPK Goražde za 2023.godinu, premijerka Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Aida Obuća s ministrima za pravosuđe, upravu i radne odnose te finansije, Natašom Danojlić i Esadom Kanlićem, upriličila je danas sastanak s predstavnicima sindikalnih organizacija budžetskih korisnika.

Na sastanku je postignut dogovor u vezi utvrđivanja osnovice koja bi u 2023.godini trebala iznositi 320 KM, a u narednim danima slijedi  potpisivanje sporazuma s predstavnicima sindikalnih organizacija.

„Nama je uvijek bilo u interesu da imamo socijalni dijalog sa svojim sindikatima na području našeg kantona i zahvaljujući tom korektnom odnosu mi smo se danas i sastali kako bismo prilikom izrade Budžeta BPK Goražde za 2023.godinu projecirali sredstva za obračun i isplatu plaće prema dogovorenoj osnovici. Želim da napomenem da su do sada budžetski korisnici imali najnižu osnovicu koja je također dogovorena zahvaljujući kompromisu između Vlade BPK Goražde i sindikata i ona je iznosila 290KM, a  zahvaljujući budžetskoj stabilizaciji kojoj je prethodio domaćinski odnos prema budžetskim sredstvima, mi smo u mogućnosti da u 2023. godini idemo s povećanjem osnovice. Nadam se da ćemo ovim činom uspjeti da poboljšamo standard uposlenika, a na Vladi BPK Goražde i resornim ministarstvima je da se brinu i o svim drugim kategorijama stanovništva na području našeg kantona“-kazala je premijerka BPK Goražde Aida Obuća.

Zadovoljstvo korektnim odnosnom Vlade BPK Goražde kada je u pitanju poboljšanje materijalnog položaja uposlenika izrazili su i predstavnici sindikalnih organizacija.

U prilog tome, Kamil Herenda, predsjednik Sindikalne organizacije pravosudnih organa BPK Goražde ističe činjenicu da je ovo drugi put u ovoj godini da se osnovica usklađuje u dogovoru sa sindikatima, što znači da Vlada BPK Goražde ima razumijevanja i da vodi jedan fer i korektan dijalog.

S namjerama i mogućnostima Vlade BPK Goražde kada je u pitanju utvrđivanje osnovnice, slažu se i predsjednik Sindikata Uprave policije MUP-a BPK Goražde Nusret Sipović te predsjednik Upravnog odbora Sindikata policije BPK Goražde Vedad Mašić.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.