• OBJAVLJENO: 18.10.2022.
Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde
Upriličen prijem sa Ahmeda Guša, mladog inovatora

Ministrica za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Bosansko – podrinjskog kantona Goražde Biljana Begović upriličila je prijem sa Ahmeda Guša, učenika 9. razreda Osnovne škole „Fahrudin Fahro Baščelija“ Goražde. Ahmed je na nedavno održanom takmičenju mladih inovatora iz cijelog svijeta, uzrasta od 8 do 14 godina, koje je organizirala Fondacija „Micro:bit“ osvojio prvo mjesto sa inovacijom „Fire senzor alarm“, koja je proglašena najboljom na evropskom kontinentu.

 Ovaj uređaj uz pomoć infracrvenog senzora  detektira požar, zaustavlja se, šalje signal kontrolnom tornju i aktivira pumpu i vodu koja požar gasi u začetku, sprječava njegovo širenje te štiti prirodu, živote i domove mnogih životinja.

Takmičenje na kojem je predstavljeno više od 2.000 različitih projekata promovira korištenje micro:bita, minijaturnog računara na kojem se može kodirati, dizajniranog u Velikoj Britaniji s ciljem podrške osnovcima da nauče kodiranje, kritičko razmišljanje i rješavanje problema.

Direktorica OŠ „Fahrudin Fahro Baščelija“ Goražde Jasmina Djana navela je da je škola osnovala Klub za kodiranje, koji je vodilo sedmero nastavnika i više od 30 učenika, te da je ovo najbolji način kako da prepoznaju i potiču nadarene učenike.

 Nastavnik informatike Emin Uzunović pojašnjava da se ovakvi uređaji micro:bitovi koriste se praktično u svim oblastima nauke, te da su naša djeca su puna potencijala, samo ih treba usmjeriti na pravi način i raditi više ovakvih praktičnih stvari.

„Nekada je bilo takmičenje IT Challenge u Maglaju, gdje smo jedanput osvojili dva prva, a jednom drugo mjesto. Nažalost, to takmičenje se danas organizira samo za srednje škole – kaže Uzunović, a zahvaljujući njemu i Ahmed je zavolio programiranje.

 Nagrada za prvo mjesto je i paket opreme koji će Ahmedu koristiti za naredne projekte i takmičenja. Jedan od Ahmedovih projekata je kanta za smeće koja registrira pokret djeteta i, nakon što ubaci smeće, nagradi ga bombonom, nekim malim slatkišem. Na taj način educiraju se djeca da ne bacaju smeće uokolo.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.