• OBJAVLJENO: 11.05.2006.
U toku izrada karte upotrebne vrijednosti zemljišta BPK-a Goražde

Određivanjem agro-zona poboljšaće se zaštita zemljišta
Federalni Zavod za agropedologiju započeo je ovih dana poslove na izradi karte upotrebne vrijednosti zemljišta Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.
Kartu koja se ove godine radi za Bosansko-podrinjski i Posavski kanton i koja je osnova za izradu prostornog plana, Premijeru BPK-a Goražde prezentovao je 26.04.2006. godine direktor federalnog Zavoda za agropedologiju Esad Bukalo sa saradnicima. Značaj ovog projekta za koji će biti izdvojeno oko 40.000 KM, je pored stvaranja osnove za izradu prostornog plana, izrada karte agro- zona sa preporukom šta bi se u kojoj zoni najbolje moglo uzgajati, ili na koji način zaštiti plodno poljoprivredno zemljište od stambene izgradnje.

U idućoj godini Bosansko-podrinjski kanton Goražde, prema riječima direktora Bukala, ući će i u program remedacije, obnove uništenog zemljišta, vrijedan 110.000 KM
Pripreme za početak radova na izradi karte upotrebne vrijednosti zemljišta BPK-a Goražde su već završene, a sad slijedi terensko istraživanje. Cjelokupan posao, kako su nam kazali iz federalnog Zavoda za agropedologiju trebao bi da se okonča za dva do tri mjeseca.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.