• OBJAVLJENO: 12.05.2006.
U povodu Dana pobjede nad fašizmom Premijer BPK-a Goražde organizovao prijem za predstavnike boračkih udruženja

Jedinstven datum za sve borbe protiv fašizma!

„Da se ne ponovi ali i da se ne zaboravi“, – jedinstvena je poruka sa prijema koji je za predstavnike udruženja boračkih populacija 09.05.2006. godine upriličio Premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Nazif Uruči.
Prijemu koji je organizovan u sali za sjednice BPK-a Goražde prisustvovali su predstavnici: Organizacije porodica šehida i poginulih boraca, Saveza RVI „Sinovi Drine“, Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja, Udruženja demobilisanih boraca Armije BiH i Udruženja „Veterana rata Zelenih beretki i Patriotske lige“, koji egzistiraju na području BPK Goražde.
„Deveti maj je praznik kojim se u svijetu obilježava kraj Drugog svjetskog rata i Dan pobjede nad fašizmom, kao i Dan otpočinjanja priprema postepene i funkcionalne integracije evropskih država. Deveti maj je Dan ljiljana – dobitnika najvećih priznanja u odbrambeno-oslobodilačkom ratu 1992-1995. godina. Ovo je prilika da se na poseban način obilježi značaj i uloga svih pripadnika boračkih populacija na prostoru Bosansko-podrinjskog kantona Goražde. Na kraju, koristim priliku da svima vama čestitam 9. maj – Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom“, kazao je Premijer BPK-a Goražde Nazif Uruči prilikom obraćanja prisutnim.
Prigodnim govorima prisutnima su se obratili i predstavnici boračkih udruženja, koji su tom prilikom, pohvalili ovakav vid susreta sa najvišim nosiocima kantonalne vlasti. Pripadnici populacija koje okupljaju ova udruženja su i sami dali veliki doprinos pobjedi nad fašizmom za vrijeme odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995., te ga s punim pravom tako i obilježavaju.
Prijem za predstavnike boračkih udruženja organizovan je u sklopu manifestacije pod nazivom „Dani otpora“, koja je zvanično otvorena 04.maja, na godišnjicu agresije na Goražde ali i godišnjicu herojske odbrane ovog grada, manifestacije kojom se u mjesecu maju obilježava niz značajnih datuma iz dalje i bliže istorije stanovnika Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.