• OBJAVLJENO: 12.12.2011.
Press konferencija ministra za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline
Neophodno prisustvo građana javnim raspravama

Ministar za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline Božidar Semiz pozvao je na današnjoj press konferenciji građane i pravne subjekte da se aktivno uključe u javne rasprave o nacrtu Prostorne osnove za izradu Prostornog plana za područje Bosansko-podrinjskog kantona Goražde za period 2008 –  ­2028. godina koje će se 15. i 16.decembra u organizaciji kantonalnog Ministarstva za urbanizam održati u Goraždu, Ustikolini i Prači.

– Prostorni plan predstavlja najznačajniji  razvojni dugoročni dokument jednog prostora i u njemu su definisani ciljevi i pravac razvoja Bosansko-podrinjskog kantona. Stoga je važno prisustvo javnim raspravama građana i pravnih subjekata, zato što u periodu od 20 godina kroz ovaj dokument će da budu definisani pravci, od poljoprivrede, turizma, stanovanja. To je jedan sveobuhvatan dokument i veoma je bitno da ljudi to vide i razumiju, kako ne bi došli u situaciju da nešto žele, a da za to bude propuštena šansa- naglasio je ministar Semiz.

Izradu prostorno-planske dokumentacije Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, prema riječima ministra, usporio je odlazak u stečaj prvobitnog izvođača, Urbanističkog zavoda RS, pa je nakon raskida ugovora, proveden postupak za izbor novog izvođača.  Sa novim nosiocem izrade „Urbis Centrom d.o.o. iz Banja Luke“ kantonalno Ministarstvo urbanizma javnosti će prezentirati Prostornu osnovu BPK-a Goražde, a izrada prijedloga Prostornog plana trebala bi se okončati do polovine naredne godine.

Javne rasprave će se održati u slijedećim terminima:

  • dana 15.12.2011. godine (četvrtak) sa početkom u 10,00 sati u Skupštinskoj sali Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, 1. Slavne višegradske brigade 2a, Goražde;
  • dana 15.12.2011. godine (četvrtak) sa početkom u 13,00 sati u sali Općine Foča Ustikolina;
  • dana 16.12.2011. godine (petak) sa početkom u 10,00 sati u sali Općine Pale Prača.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.