• OBJAVLJENO: 22.05.2006.
U Goraždu potpisani ugovori o nabavci lijekova sa esencijalne liste

Za manje sredstava do kvalitetne esencijalne liste lijekova!
Direktorica Zavoda zdravstvenog osiguranja BPK-a Goražde, Elvedina Zec, potpisala je 19.05.2006. godine ugovore sa veledrogerijama, „Sarajevo-lijek“ i „Hercegovina- lijek“, o nabavci lijekova sa tzv. esencijalne liste lijekova . Svečanom potpisivanju ovih ugovora u zgradi Vlade BPK-a Goražde prisustvovao je ministar za socijalna pitanja, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice Muhamed Hadžić i predsjednik Komisije za provođenje tendera dr. Enis Hasanović.
Nakon provedene procedure, sedam veledrogerija snabdijevaće Zavod zdravstvenog osiguranja, odnosno JU „Apoteka 9 Maj“ iz Goražda, sa 142 oblika lijeka koji se nalaze na kantonalnoj esencijalnoj listi lijekova, a njihova isporuka, prema odrebama iz ugovora počeće od prvog juna ove godine.
Cijela tenderska procedura završena je u rekordno kratkom roku i na pravi način, zašto je kantonalni Zavod zdravstevnog osiguranja dobio sve pohvale od predstavnika potpisnika ugovora, veledrogerija „Sarajevo-lijek“ i Hercegovina- lijek“.
Najbitnije istaći da će realizacija ovih ugovora, pored redovnog snabdijevanja lijekova, bez obzira na primjenu PDV-a i proširenu listu, dovesti i do značajne uštede sredstava namijenjenih za nabavku lijekova sa pomenute esencijalne liste.
„ Mi smo prije usvajanja Zakona o javnim nabavkama nabavljali lijekove prema propisanoj uredbi koja nas je dosta ograničavala. Sada imamo mnogo prostora da preko veledrogerija te lijekove nabavljamo po povoljnjim uslovima, tako da planiramo na godišnjem nivou uštedjeti negdje od 25-30 posto sredstava koje smo do sada izdvajali. S obzirom da se Budžet Zavoda nalazi u jednoj teškoj situaciji, ta ušteda u ovom trenutku predstavlja slamku spasa za zdravstvenu zaštitu na području našega kantona. „ – istakla je, ovom prilikom Elvedina Zec, direktorica Zavoda zdravstvenog osiguranja BPK-a Goražde, koja je poređenja radi, navela da bi cifra od milion i pedeset hiljada konvertibilnih maraka koliko je izdvojeno u 2005. godini za nabavku lijekova, bila sigurno manja za 300-400 hiljada konvertibilnih maraka da se ranije provodio Zakon o javnim nabavkama.

Ovim ugovorom, koji predstavlja povoljniji način nabavke, povećan je broj oblika lijekova sa esencijalne liste sa 121 na 142 , što će , kako tvrde u Zavodu, u značajnoj mjeri poboljšati sistem zdravstvene zaštite na području BPK-a Goražde i približiti se federalnoj esencijalnoj listi lijekova za čiju potpunu primjenju ovaj Zavod još nema dovoljno sredstava.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.