• OBJAVLJENO: 15.12.2011.
Predsjednik Privredne komore Federacije BiH posjetio Bosansko-podrinjski kanton Goražde
Osnaživanje kantonalne Privredne komore u interesu goraždanske privrede

Organizovanje boljeg rada Privredne komore Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, njeno osnaživanje i povezivanje sa federalnom Privrednom komorom, tema je današnjeg sastanka premijera i ministra za privredu Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Emira Frašta i Demira Imamovića sa Avdom Rapom, predsjednikom Privredne komore Federacije BiH.

Prethodno je analizirano stanje u privredi Bosansko-podrinjskog kantona koje je ocijenjeno zadovoljavajućim i u stalnom napretku.

– Goraždanskoj privredi koja je u usponu potrebna je i osnažena Privredna komora sa Upravnim odborom sačinjenim od značajnih privrednika i vlasnika kapitala sa područja ovog kantona- kazao je predsjednik Privredne komore FBiH Avdo Rapa, koji je ukazao i na potrebu aktivnijeg rada kantonalog Udruženja poslodovaca.

„Potrebno je na neki način da i jedna i druga strana imaju svoju ulogu, a Privredna komora, kao što vam je već poznato, u Evropi i u svim razvijenim zemljama EU ima značajnu ulogu kada je riječ o stručnom, administrativnom i edukativnom smislu. Kantonalna komora bi trebala da bude partner Vlade i treba oživjeti te aktivnosti u smislu zastupanja interesa privrede.

U federalnoj Privrednoj komori imamo 22 strukovne asocijacije, i tamo gdje se kvalitetno organizira imamo i nastup prema vladama na jedan bolji način, u odnosu tamo gdje to nije slučaj“-  istaknuo je gospodin Rapa.

Malih problema ima i u finansiranju budući da je članstvo u Privrednoj komori Federacije BiH neobavezno, a isti je slučaj i sa kantonalnom Privrednom komorom.

„ Želim da istaknem da je to apolitična organizacija. Imamo privredni rast i želimo ga podržati. U tome nam je potreban partner i stoga se zahvaljujemo gospodinu Rapi što nas je prepoznao u tome da trebamo nastaviti sa kontinuitetom rada komore na našem području. Želim da u njoj budu vodeći privrednici ovog kantona i to je pravo rješenje izlaska iz ove pat pozicije“- riječi su premijera BPK-a Emira Frašta.

Predsjednik Privredne komore Federacije BiH Avdo Rapa danas je sa svojim domaćinima posjetio privredne subjekte na lokalitetu industrijske zone „Pobjeda“. Pored dogovora o održavanju jedne godišnje sesije Privredne komore, danas je dogovoren i sastanak predsjednika Privredne komore Federacije sa direktorima i vlasnicima najznačajnijih privrednih subjekata sa područja Bosansko-podrinjskog kantona, a sve s ciljem boljeg budućeg rada i organizacije.

/bpkg.gov.ba/

 

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.