• OBJAVLJENO: 25.06.2006.
Ministar zdravstva organizovao prijem u povodu Svjetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi

Ministar zdravstva organizovao prijem u povodu Svjetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi

Darivanje krvi – humanost na djelu!

U povodu 14.juna- Svjetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi ministar za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice Muhamed Hadžić organizovao je prijem za predstavnike Udruženja građana dobrovoljnih davalaca krvi i predstavnike goraždanskog Crvenog križa. Prijemu su pored ministra Hadžića prisustvovali: predsjednik Udruženja građana dobrovoljnih davalaca krvi BPK-a Goražde Ćamil Tutić, predsjednik i sekretar kantonalne organizacije Crvenog križa prim.dr. Fadil Jahić i Ibrahim Čaušević, te dugogodišnji dobrovoljni davaoci krvi: Senad Đozo i Osman Polutak.

Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi bio je prilika da ministar Hadžić uputi zahvalnost svim članovima goraždanskog Udruženja dobrovoljnih davalaca krvi, kao i kantonalnoj organizaciji Crvenog križa čijim posredstvom se organizuju sve akcije prikupljanja krvi. Ovo je bila prilika i da se porazgovara o aktuelnim problemima u radu ovog udruženja, sa posebnim akcentom na podsticaj starih, ali i na animiranje novih dobrovoljnih davalaca krvi, posebno mladih, da postanu članovi ovog udruženja i priduže se ljudima koji nesebično daruju svoju krv kako bi pomogli u spašavanju života svojih sugrađana i svih onih kojima je krv neophodna.

Goraždansko Udruženje dobrovoljnih davalaca krvi ima 400 redovnih članova, od toga njih šest dalo je svoju krv više od 50 puta, a 35 članova ovog udruženja dalo je krv 30-50 puta. Inače, najviše je onih davalaca koji su dali svoju krv 10-30 puta. Što je najvažnije, goraždanska kantonalna bolnica, zahvaljujući ovih davaocima, kao i dobroj saradnji sa sarajevskim Zavodom za transfuziologiju nikad nije imala problema sa nedostatkom krvi prilikom izvođenja operacija ili u hitnim slučajevima kada su doze krvi bile najpotrebnije.

Prije rata, dobrovoljni davaoci krvi imali su određenu stimulaciju kroz broj dobivenih slobodnih dana u firmama u kojima su radili, ali poslije rata, kada je većina preduzeća privatizirana, država nema nikakve mehanizme da „natjera“ poslodavce da nastave sa ovom praksom. Stoga, kako je naglašeno ovom prilikom, donešenje zakonskih uredbi kojima bi se regulisala ova oblast je neophodno jer je u svijetu, pa tako i kod nas sve manje dobrovoljnih davalaca krvi.

Organizovanu akciju prikupljanja krvi, Udruženje dobrovoljnih davalaca krvi BPK-a Goražde u saradnji sa Crvenim križom najavilo je za mjesec septembar, kada bi se jednom većom medijskom kampanjom trebao animirati što veći broj mladih da dobrovoljno daju ovu dragocijenu tečnost.

Inače, glavni moto ovogodišnjeg Svjetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi je : „Motivacija novih davalaca krvi i zadržavanje postojećih“.
Za očekivati je da će goraždansko udruženje u saradnji sa resornim ministarstvom i Crvenim križom, naći pravi način da motiviše svoje stare i nove članove, kako bi ova velika akcija dobrovoljnog darivanja krvi u potpunosti uspjela.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.