• OBJAVLJENO: 29.07.2006.
U Goraždu 20-23.jula 2006. godine održane 43. Sandžačke igre

U Goraždu 20-23.jula 2006. godine održane 43. Sandžačke igre

Sandžačke igre po prvi put otvorio jedan predsjednik države!

„Ove igre su prilika da sportisti amateri iz regiona pošalju snažnu poruku svijetu da vrijeme ratova, patnji i podjela u našem regionu definitivno pripada povijesti. Balkan danas želi da ponovo bude prepoznatljiv po svojim prirodnim ljepotama, kulturnim, naučnim i sportskim dostignućima,“ – kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Sulejman Tihić otvarajući 43.Sandžačke igre „Goražde 2006.“koje su u Goraždu od 20. do 23.jula 2006.godine okupile više od 1300 sportista iz 18 gradova BiH, Srbije, Crne Gore, Kosova i Slovenije.

U dugogodišnjoj istoriji Sandžačkih igara koja seže od daleke 1954. godine, ovo je bilo prvi put da igre otvori jedan predsjednik države, što dovoljno govori sa koliko su pažnje i poštovanja Goraždani, odnosno njihov organizator i glavni pokrovitelj Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, posvetili organizaciji ove najveće manifestacije sportista amatera u Evropi. Svečanoj ceremoniji otvaranja 43. Sandžačkih igara u Goraždu, pored predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Sulejmana Tihića, prisustvovale su i brojne visoke zvanice iz društveno-političkog života BiH i gradova-učesnika igara, a među njima predsjednici opština Novi Pazar i Tutin dr. Sulejman Ugljanin i Šemsudin Kučević, kao i predsjednik Stalnog- olimpijskog komiteta SI mr Memsur Memić.

Izražavajući žaljenje zbog činjenice što na ovim igrama nisu prisutne ekipe iz susjednih gradova Gornjeg Podrinja, Premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Nazif Uruči i predsjednik Organizacionog odbora 43. Sandžačkih igara poručio je sportistima:
„Neka mir i tolerancija vladaju među vama, budu podstrek za što bolje sportske rezultate, podstrek za uspostavljanje novih i jačanje starih prijateljskih veza.“

Sandžačke igre kao potvrda održivosti ideje tolerancije, zajedništva, međusobnog uvažavanja i razumijevanja na tromeđi BiH, Srbije i Crne Gore, opravdale su u Goraždu po 43. put ovaj epitet. Na sportskim terenima, od kojih su neki obnovljeni pred sam početak Igara i gdje su se sportisti takmičili u 16 disciplina u muškoj i ženskoj kunkurenciji, nije zabilježen niti jedan incident. Igre su protekle u fer i sportskom duhu, a tako je bilo i van sportskih borilišta, na svim mjestima gdje su se okupljali mnogobrojni učesnici Igara i građani ovog grada. Najživlje je bilo uveče na platou ispred Gradske dvorane, gdje su proglašavani pobjednici prvog, drugog i trećeg takmičarskog dana i uručivane medalje, a nakon toga održavao se raznovrstan prigodan kulturno-umjetnički program.
U subotu uveče, 22.07. kao naredni domaćini Sandžačkih igara, Goraždanima su se prigodnim kulturno-umjetničkim programom predstavili i gosti iz Tutina, čija je ekipa od 202 učesnika bila najbrojnija i najorganizovanija ekipa 43. Sandžačkih igara.

Da sve protekne u najboljem redu, pored organizatora Igara, pobrinuo se i oficijelni voditelj poznati sportski novinar i komentator Nikola Bilić, koji je u neku ruku i zaštitni znak svih Sandžačkih igara. Zahvaljujući njegovom ogromnom iskustvu i izvrsnom voditeljskom poslu, svečana ceremonija otvaranja i zatvaranja 43. Sandžačkih igara nalikovala je na one olimpijske, a ove igre, kao jedne od najmasovnijih sportskih amaterskih igara na Balkanu po svojoj tradiciji i kvalitetu podsjećaju na Olimpijadu, pa je od prošle godine Stalni komitet Sandžačkih igara promijenio naziv u Olimpijski komitet.

Sveukupni pobjednik 43. Sandžačkih igara „Goražde 2006.“ je ekipa iz Novog Pazara sa 2397 osvojenih poena, drugi su sportisti grada domaćina Goražda sa 2.365 poenom dok je treće mjesto osvojilo Sarajevo s 1531 poenom.

U ženskoj konkurenciji najuspješnije su bile sportistkinje Novog Pazara sa 862 poena, druge su Goraždanke sa 560, a treće ekipa iz Sarajeva sa 518 poena. U muškoj konkurenciji najuspješniji su bili sportisti iz Goražda sa 1.806 poena, drugi su sportisti Novog Pazara sa 1.535 poena, dok su treći iz Prijepolja sa 1.148 poena.

Pehar za fer plej i sportsko viteštvo na Igrama pripao je ekipi iz Kragujevca.
U pojedinačnoj konkurenciji trofeji za najuspješnije su pripali takmičarima iz Sarajeva Mehdiji Suljić i Aldinu Jahiću. Sarajka Mehdija Suljić, koja je četvrti put zaredom najuspješnija sportistkinja Sandžačkih igara, ove je godine osvojila čak pet zlatnih medalja, na 100 i 200 metara, skoku udalj i uvis, te u štafetnoj trci 4×100 metara.

Aldin Jahić atletičar iz Sarajeva na Igrama u Goraždu osvojio je 6 medalja: 4 zlatne na 100 metara, skoku udalj, troskoku i štafetnoj trci 4X100 metara, srebrnu medalju u skoku uvis i bronzanu u odbojci.

Na 43. Sandžačkim igrama u Goraždu oborena su i tri rekorda u altetici. Rekord u bacanju kugle oborio je Asmir Kolašinac iz Sjenice sa 17,55 m, Aldin Jahić iz Sarajeva osvojio rekord u skoku udalj skočivši 7,26 metara, a njegov klupski kolega Kemal Mešić oborio je rekord u bacanju diska sa 55,20 metara.

Ženska šahovska ekipa kulturnog udruženja „Sandžak“ iz Ljubljane u Sloveniji na 43. SI u Goraždu nastupila je po četvrti put, a toliko puta je osvojila i prvo mjesto. Četverostruke prvakinje predvodila je Mirela Ahmatović višestruka državna prvakinja Slovenije od 10 do 20 godina, učesnica 5 svjetskih i jednog evropskog prvenstva.

Jedan od kurioziteta 43. SI je i najstariji učesnik Igara, šahista Jagoš Grbović (1925.godište.) iz Pljevalja, koji je u II svjetskom ratu u sastavu III Sandžačke brigade učestvovao u oslobađanju Goražda, februara 1945. godine.

Sa Kosova u Goražde su stigle ekipe iz dva grada: Prizrena i Vitomirice-Peći. Zbog problema na granici, obje ekipe su zakasnile na Igre. Sportisti iz Vitomirice-Peći, grada na jugu Kosova, tako nisu stigli na takmičenje iz atletike uz njihovo veliko žaljenje jer je ekipa iz ovog grada prošle godine u Novom Pazaru ostvarila zapažene rezultate, drugo mjesto u muškoj i ženskoj konkurenciji.

I grad Tuzla ove godine je imao svoju ekipu koja se takmičila u biciklizmu.
Zanimljivo je da su se goraždanski košarkaši, po prvi put od kako nastupaju na Sandžačkim igrama, na 43. Sandžačkim igrama u Goraždu okitili zlatom. Zlato je pripalo i goraždanskim rukometašima, karatistima, odbojkašima, fudbalerima i planinarima, i to sve u muškoj konkurenciji, dok su žene za razliku od njih, imale nešto manje sportske sreće.

Sandžačke igre u Goraždu, koje su oduvijek bile više od igre, su završene. Goraždani su otvorena srca primili svoje goste iz BiH , Srbije, Crne Gore, Kosova i Slovenije, na način kako dolikuje pravim domaćinima i ljudima koji jedini u ovom dijelu Evrope u čast prijateljstvu imaju svoj festival.

A sveukupni pobjednik 43. Sandžačkih igara u Goraždu je upravo to- prijateljstvo među mladim ljudima, mir i tolerancija i ljubav, veze koje nas oplemenjuju i čine da se osjetimo sretnim bez obzira na svakodnevne probleme.

Doviđenja Goražde, vidimo se ponovo slijedeće godine u Tutinu!!!

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.