• OBJAVLJENO: 25.05.2023.
U Općini Foča u FBiH obilježena 31. godišnjica bitke na Zebinoj šumi
Obilježavanju prisustvovao i ministar za boračka pitanja u Vladi BPK Goražde

U Općini Foča u FBiH  danas je obilježena je 31. godišnjica bitke na Zebinoj šumi, strateški vrlo značajnoj na početku, ali i tokom cijelog rata za odbranu Goražda. Položeno je cvijeće na spomen-obilježje u neposrednoj blizini releja te odata počast poginulim herojima odbrane ovih prostora.

Uz predstavnike Udruženja demobilisanih boraca općine Foča u FBiH te drugih udruženja koja baštine tradiciju odbrambeno-oslobodilačkog rata, kao i predstavnike izvršne i zakonodavne vlasti ove lokalne zajednice,  obilježavanju je prisustvovao i  ministar za boračka pitanja BPK Goražde Avdo Mirvić.

U svom obraćanju ministar Mirvić ukazao je na značaj  obilježavanja ovog, ali i drugih bitnih datuma iz novije historije, te  potrebu prenošenja istine mladim generacijama.

Podsjetimo, lokalitet Zebine šume u prvim danima agresije, ali i tokom cijelog rata, bio je  od strateškog značaja i stub odbrane, kako agresorske snage ne bi probile obruč i ušle u grad, u kojem su utočište pronašle desetine hiljada izbjeglica, a sudionici tog vremena podsjetili su danas na period kada su borci Armije RBiH prije 31 godinu oslobodili ovaj prostor i  spriječili dalje napredovanje neprijateljskih snaga prema Goraždu. U odbrani, samo sa ovih prostora život je dalo devet boraca.

U bitkama za Zebinu šumu u maju 1992. godine, a nakon toga i u decembru u operaciji pod nazivom „Koverat“, živote su dala 103 borca, a ovo mjesto postalo je sinonim odbrane Goražda.

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.