• OBJAVLJENO: 30.05.2023.
Iz Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde
Upriličen prijem za mlade inovatore

Premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i ministrica za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Edin Ćulov i Adisa Alikadić-Herić, danas su upriličili prijem za dva mlada inovatora sa prostora našeg kantona.

Riječ je o Runiju Bakeru i Ahmedu Gušu čije inovacije su već nagrađene i to na svjetskim takmičenjima.

Goraždanin Ahmed Gušo za nekoliko dana će završiti osnovnu školu, a već uveliko osvaja nagrade za inovacije i to na svjetskim takmičenjima.

Nedavno je, i to samo mjesec dana nakon prve pobjede na Svjetskom takmičenju “Do Your Bit”, sa novom inovacijom uzeo učešća na takmičenju u umjetnoj inteligenciji i kodiranju “Codeavour” gdje je osvojio treće mjesto.

Ahmed je ovaj put patentirao vjetrenjaču koja bi, ukoliko se upotrijebi, mogla biti vrlo korisna za okoliš. Njemu su  ovakvi projekti veliki izazov, a u fokusu njegovog interesovanja su elektrotehnika i programiranje.

Odsustvo ekološke svijesti i brojne divlje deponije u Goraždu bili su motiv za šesnaestogodišnjeg Runija Bakera, učenika prvog razreda Mješovite srednje škole “Enver Pozderović”, da krene u proces osmišljavanja prve aplikacije na području BPK Goražde ali i šire regije, koja ima za cilj reciklažu otpada.

Uspio je osmisliti i napraviti aplikaciju Recikliraj.ba, putem koje će želi doprinijeti podizanju svijesti o potrebi recikliranja otpada. Kako je pojasnio,  na početnoj stranici se nalaze tri kategorije, prva je kategorija otpada kojom je precizirano u koje kante se odlažu određene vrste otpada (plave, zelene, žute). Drugi dio pokazuje lokacije, gdje će biti postavljene kante za reciklažu i treći dio objašnjava tačno značenje oznaka koje možemo vidjeti na ambalažama raznih artikala.

Njihovi uspjesi nisu ostali nezapaženo, a ovom prilkom ministrica i premijer uz dodjelu  zahvalnica , osigurali su i novčane nagrade. U njiihovom daljem radu i obrazovanju kako su naglasili podrška resornog ministarstva i Vlade BPK Goražde neće izostati.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.