• OBJAVLJENO: 02.06.2023.
S ciljem informisanja javnosti o radu Vlade BPK Goražde
INFORMACIJA ZA JAVNOST

Posmatrajući izjave za medije koje dio Kluba poslanika SDA u Skupštini BPK Goražde, kao opozicioni klub, u posljednje vrijeme iznosi – a koje imaju cilj umanjiti napore Vlade BPK Goražde i rad predstaviti nedovoljnim, obaveza nam je javnost i građane BPK Goražde informisati da se radi o neutemeljenim navodima i tek senzacionalističkim naslovima, okićenim stranim riječima koje bi trebale dati utisak nerada Vlade BPK Goražde.

Na takve navode Vlada BPK Goražde ima odgovor u vidu činjenica koje se ogledaju u vidljivim rezultatima. Najprije smo optuženi da su rezultati našeg rada nevidljivi. Naime, iako smo imenovani prije manje od pola godine, pokrenuli smo niz projekata i aktivnosti koje su stagnirale godinama, te iako smo od početka spremni da radimo, konstantno smo se suočavali sa preprekama koje su rezultat nerada i opstrukcija bivših čelnika izvršne vlasti, te nastojanja opozicionih stranaka da putem svojim kanala i paralelnog sistema koji je režim godinama gradio, opstruišu svaki korak koji bismo načinili. Na sreću, s takvim smo se pojavama izborili, te su rezultati našeg rada vidljivi u svim sferama što i sami kritičari u konferenciji za medije priznaju.

Spočitava nam se vidljivost u radu i aktuelni projekti, jer su navodno rezultat rada minule vlade čiji se rad konstatno nastoji predstaviti historijskim iako su i bivša premijerka u svom radu zapravo samo pridružila nastavku rada na projektima koje je započeo njen prethodnik. Nismo obećavali promjene preko noći jer smo svjesni da je nakon dugog niza godina teško mijenjati ustaljeni sistem u kojem je javnost bombardovana velikim izjavama i predstavama čiji je jedini rezultat aplauz na predizbornim skupovima. Mandat premijera Aide Obuća obilježen je nizom nezadovoljstava, poput nezadovoljstva populacije naših najstarijih sugrađana. Mi smo pokrenuli niz mjera ka poboljšanju statusa ovih ljudi, pri čemu je samo jedna od tih da smo penzionerima obezbijedili sufinansiranje u nabavci ogrijevnog drveta u iznosu od 10 KM i u većoj metraži.

Na početku mandata nam nije u vrhu prioriteta bila nabavka skupocjenog automobila,  već smo riješili problem prevoza učenika, povratnika u entitet RS, i to transparentno i bez uplitanja politike. Umjesto skupocjenih, netransparentnih i pretplaćenih tendera za projekat uvođenja sistema elektronskog rada i plaćanja sistema e-Vlada blizu 128 hiljada KM, definisali smo implementaciju projekta e-Skupština za skoro tri puta nižu cijenu. Sve to dodat ćemo pod pojam domaćinsko upravljanje koje je bilo nepoznanica u mandatu stranke i poslanika koji nas tendenciozno i zlonamjerno kritikuju.

Umjesto povećanja plaća političarima u „mjestu kvalitetnog življenja“ obezbijedili smo podršku javnoj kuhinji, koja je nažalost slikovit prikaz stanja koje je dugogodišnja vlast ostavila u našem društvu. Umjesto hvalospjeva o posjetama VSTV-u i korištenja poginule djece u odbranu hapšenja stranačkih kolega pod optužbama za teške pronevjere i zloupotrebe položaja, nakon skoro 30 godina u MUP-u BPK , formira se odsjek za ratne zločine. Jedinici za podršku Uprave policije nabavljene su taktičke uniforme, a na korištenje im je dodijeljen vojni objekat u Višegradskoj ulici u Goraždu, za što je izrađen Glavni projekat, za čiju realizaciju je dogovorena finansijska pomoć nove Vlade Federacije BiH. Okončana je višegodišnja agonija i neuspjeh u raspisivanju konkursa za školovanje i obuku novih policajaca, kao i degradacija institucije Ministarstva za unutrašnje poslove BPK Goražde. Iako prethodna vlast nije bila u stanju donirana sredstva od 125 hiljada KM od Kantona Sarajevo transparentno utrošiti nakon čega je Kanton Sarajevo zatražio da se ista vrate, nova je vlast osigurala ponovnu donaciju za obuku novih kadeta i vraćanje 125 hiljada KM u BPK Goražde, a uskoro će uslijediti i raspisivanje konkursa. Pripadnici Uprave policije svakodnevno sprječavaju ilegalni dovoz pasa lutalica iz okolnih općina. U cilju što boljeg pružanja usluga građanima u svrhu izdavanja i zamjene ličnih dokumenata i ostalih dokumenata u Odsjeku za administraciju (CIPS), građani od sada imaju mogućnost navedene usluge obavljati i nakon radnog vremena. Ključni aspekt su nam dijalog i međuljudski odnosi, stoga je zaustavljen politički obračun sa policajcima, podjela sindikata, a policijski službenici konstantno se educiraju i rade na fizičkoj spremi. Spremnost policije je sigurnost svih građana, a u tom pogledu policija svakodnevno obilazi i sve škole.

U fazi implementacije je i izgradnja novog staračkog doma, projekat vrijedan 4,1 milion KM, a ova vlada je u rekordnom vremenu izvršila sve obaveze iz ugovora. Značajno se radilo na saniranju dugovanja ove javne ustanove, te se u junu  očekuje izmirivanje kompletne glavnice duga prema poreznoj upravi, te da se  izmiri i otpis velikog dijela zateznih kamata. Umjesto skandala o političkoj prodaji Kantonalne bolnice koja je negativno obilježila kanton,  obezbijeđeno je 1,3 miliona KM za poboljšanje usluga u zdravstvu, kao i nove specijalizacije, medicinska oprema, angažovana su 4 nova ljekara specijaliste, a iz sredstava Federacije BiH izmiruju se dugovanja Kantonalne bolnice, te je dogovoren iznos od pola miliona KM za nabavku opreme. Za razliku od čestih štrajkova zdravstvenih radnika koji su obilježili prethodni mandat, u ovom mandatu su za vrlo kratko vrijeme potpisani kolektivni ugovori sa ljekarima i drugim zdravstvenim radnicima, a u sektoru zdravstva uvedena je informatizacija. Izuzetnim uspjehom smatramo i činjenicu da će se pacijenti iz BPK Goražde od sada moći liječiti i u Općoj bolnici „Dr Abdulah Nakaš“ u Sarajevu.

Po prvi put u budžetu su i naknade za roditelje hranitelje, kao i roditelje njegovatelje, te je povećan imovinski cenzus za korisnike tuđe njege, a bračni parovi sa minimalnom penzijom su ponovo uvedeni u pravo. Riješili smo zastoj u isplati naknada majkama-porodiljama i dječijeg dodatka. Umjesto dosadašnjih 30, za kulturu izdvajamo 100 hiljada KM. Iznos stipendiranja smo povećali za 70 hiljada KM i omogućili ih dostupnim većem broju studentata. Sredstva za sport ne dijelimo po političkoj pripadnosti, a za sportsku infrastrukturu umjesto dosadašnjih 0 KM sada izdvajamo 200 hiljada KM za rješavanje dugogodišnjeg problema i postavljanja savremenog parketa u Gradskoj dvorani “Mirsad Hurić” Goražde, u saradnji sa gradskim vlastima.

Kroz odobravanje sredstava Gradu Goražde za sanaciju potisnog cjevovoda, učestvovali smo u rješavanju problema pritiska vode i svakodnevnih nestanaka vode. Za sanaciju klizišta izdvojili smo 70 hiljada KM, izradili smo strategiju razvoja poljoprivrede, dovršavamo modernizaciju puta R-448a i pripremamo nove strategije razvoja turizma i razvoja putne infrastrukture.

Gradimo novu zgradu, a u pripremi je tenderska dokumentacija za novi poslovno-stambeni objekat i projekti u vrijednosti od skoro milion KM. Sredstva za ekološke projekte ne dodjeljujemo po principu političke raspodjele i na temelju ucjena.

Godinama zapostavljana boračka populacija i ratni vojni invalidi nabavljaju novo kombi vozila za RVI, a u saradnji sa Kantonom Sarajevo obezbijeđena su značajna sredstva za projekte boračke populacije. Brinemo i o porodicama šehida i poginulih boraca, pa smo tako u našem kantonu prvi put organizovali susrete i druženje. Osim toga, radimo i na mapiranju šehidskih mezarja, a u izradi su i dokumenti koji će ostati kao trajno naslijeđe generacijama koje dolaze, kako se naša slavna odbrana nikad ne bi zaboravila.

Stabilizirali smo sistem isplate plaća budžetskim korisnicima, za razliku od dosadašnje prakse kontinuiranih kašnjenja.

Nakon dužeg zastoja u informisanju u mandatu bivše predsjednice Odbora za praćenje realizacije projekta brze ceste i izgradnje tunela Hranjen, uspostavili smo transparentno izvještavanje o radovima na cestovnom povezivanju Goražda sa Sarajevom. Ovom temom smo se ozbiljno pozabavili i istu stavili u središte djelovanja, jer su radovi bili usporeni, a sada se radi ubzranim tempom. U toku je i izrada studije količine, kvaliteta i dovođenja vode iz i okolo tunela Hranjen što ponovo naglašavamo, nije materijal za populizam već ozbiljan projekat na kojem predano radimo.  Umjesto obračuna sa neistomišljenicima radimo na uspostavljanju dijaloga, normalizaciji odnosa, insistiramo na kompromisima i podjednako dajemo na važnosti svakom stanovniku BPK Goražde, te svakom kolektivu. Ne trgujemo interesima BPK Goražde, ne gušimo svaki vid kritike, ne dodvoravamo se stranačkim centralama. Tenderima ne pogodujemo banjalučkim firmama i ne dogovaramo ih u Beogradu.

Rezultati našeg rada postaju vidljiviji svakim danom, a rezultatima se nećemo hvaliti sami već ćemo uraditi sve da to građani osjete puno duže od predizborne priče.Ne sklapamo ugovore koji se ne mogu realizovati, poput ugovora od 8,5 miliona KM za izgradnju pristupnih puteva prema tunelu Hranjen. Ne skrivamo važne ugovore i informacije već nastojimo sve aspekte rada učiniti transparentnim i dostupnim, kako građanima tako i kritičarima.

Sa privrednicima koji su okosnica razvoja BPK Goražde nastojimo iznaći najbolja rješenja za što bolji razvoj i širenje poslovanja, a nikako se ne namjeravamo s njima politički obračunavati. Cijenimo svaki vid kritike koji će doprinijeti boljem i transparentnijem radu, ali bismo od populizma i demagogije opozicije više cijenili njihovu dobronamjernost.

Vlada BPK-a Goražde nastavlja raditi u službi svih građana i o svojim aktivnostima će redovno informisati javnost.

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.