• OBJAVLJENO: 05.06.2023.
IZ MINISTARSTVA ZA PRIVREDU BPK GORAŽDE
Pokrenuta inicijativa o potrebi osnivanja kantonalnog javnog preduzeća

Prihvatajući analizu i mišljenje Ministarstva za privredu BPK Goražde, na nedavno održanoj sjednici Vlada BPK Goražde,  prihvatila je inicijatvu o potrebi osnivanja kantonalnog preduzeća koje bi obavljalo poslove od interesa za kanton.

Prema riječima ministra Zijada Brige saglasnost vlade neophodna je kako bi se pristupilo analizi potreba i opravdanosti, a   kada je riječ o osnivanju preduzeća,  kako je naglašeno sve ove aktivnosti provode se po uzoru na ostale kantone u Federaciji BiH,  s obzirom da svi u svom sastavu imaju jedno ili više ovakvih javnih preduzeća.

„Mišljenja smo da postoji  potreba ali i opravdanost za osnivanje kantonalnog javnog preduzeća koje bi obavljalo poslove od interesa za kanton, uzme li se u obzir evidentnost problema kada je riječ o održavanju imovine kantona, imovinskih dobara , prirodnih resursa, kulturnih i istorijskih naslijeđa. Očekujemo prijedloge ostalih ministarstava kako bi smo na osnovu njih formirali pokazatelje,  koje bi to djelatnosti bile neophodne  a  uradila bi se i procjena opravdanosti. Nakon toga, konačan dokument ukoliko ga prihvati vlada uputio bi se  u skupštinsku proceduru“-kazao je ministar Briga.

Ne zanemarujući činjenicu da postoje još mnoge druge potrebe koje mogu biti delegirane od strane resornih ministarstava i institucija, Vlada BPK Goražde svojim zaključkom zadužila je sve organe uprave, upravne organizacije i institucije BPK Goražde da u roku od sedam dana Ministarstvu za privredu BPK Goražde,  dostave svoje prijedloge i ideje,  koje bi  bile eventualni  pokazatelj opravdanosti osnivanja kantonalnog javnog preduzeća.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.