• OBJAVLJENO: 28.12.2011.
Vlada BPK Goražde i privredne komore F BiH i BPK Goražde
Razgovori o ponovnom aktiviranju Privredne komore BPK Goražde

Vlada BPK Goražde i privredne komore Federacije BiH i BPK Goražde organizovale su danas u Goraždu sastanak sa predstavnicima privrednika sa područja našeg kantona na kojem je razgovarano o stanju privrede u BPK Goražde i ponovnom aktiviranju kantonalne Privredne komore.

Izražavajući opredjeljenje Vlade BPK Goražde da podrži razvoj privrede i pruži potrebnu podršku u oživaljavanju kantonalne Privredne komore, premijer BPK Goražde Emir Frašto kazao je danas da je Planom razvojnih programa za 2012. godinu planirana realizacija desetak projekata, čija je vrijednost oko 32 miliona KM, a koji imaju za cilj da podstaknu ekonomski i društveni razvoj BPK Goražde.

Predsjednik Privredne komore Federacije Avdo Rapa istaknuo da je BPK Goražde jedan od rijetkih u Federaciji koji je, u vanjskotrgovinskoj razmjeni, ostvario pozitivan rezultat, a kako bi cjelokupna privreda ostvarila još veći napredak, naglašena je važnost ponovnog uspostavljanja Privredne komore na kantonalnom nivou.

– Neophodno je imati jednu stručnu asocijaciju, ovdje je riječ o Privrednoj komori, koja će animirati privrednike da iskazuju svoje interese. I ostale komore, prije svega Privredna komora Federacije i Vanjskotrgovinska komora, pružit će svoju podršku u predlaganju projekata, ostvarivanju kontakata sa inozemnim partnerima i partnerima unutar BiH te edukaciji i prekograničnoj saradnji. Privrednici su, danas, iskazali interes da u tome učestvuju i, koliko to mogu, ožive ovu asocijaciju – kazao je predsjednik Privredne komore F BiH Avdo Rapa.

Razgovarano je i o neophodnosti unutrašnje rekonstrukcije sadašnje Privredne komore i uvezivanja sa Privrednom komorom Federacije s ciljem stvaranja uslova za unaprjeđenje poslovanja privrednih društava u našem kantonu.

– Jedna od velikih stvari koja nam nedostaje jeste Privredna komora koja će zastupati interese privrednih subjekata i omogućavati regionalno povezivanje i koja će, zajedno sa Vladom, nastupati kako bi povezali privredu našeg kantona sa privredom iz regiona. Za razliku od drugih kantona privreda našeg kantona je, u potpunosti, izvozno orjentisana. To je jedna velika prednost i prepoznavanje kvaliteta dokaz je da je naša privreda sposobna da se izbori sa međunarodnom konkurencijom. Trenutno, oko 40 posto zaposlenih u našem kantonu radi u kompanijama koje svoje proizvode izvoze na tržište Evropske unije. Upravo su ovi veliki privredni subjekti motor razvoja i generator zapošljavanja na prostoru našeg kantona i njihovim razvojem imamo najbolje izglede da zaposlimo najveći broj naših nezaposlenih- istaknuo je ministar za privredu Demir Imamović.

Prisutni privrednici jednoglasno su se složili o neophodnosti reaktiviranja i osnaživanja kantonalne Privredne komore i za očekivati je da će ona početi funkcionisti već od naredne godine, a privrednici su obećali i svoju podršku u njenom oživljavanju.

/bpkg.gov.ba/

 

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.