• OBJAVLJENO: 04.09.2006.
Potpisan Ugovor o izgradnji mosta preko Drine u naselju Osanica

Potpisan Ugovor o izgradnji mosta preko Drine u naselju Osanica

Velika radost za stanovnike MZ Osanica!

Premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Nazif Uruči i generalni direktor kompanije „Hidrogradnja“ iz Sarajeva Mehmed Drino potpisali su 31.08.2006.godine Ugovor o izgradnji mosta na rijeci Drini u naselju Osanica, općina Goražde. Svečanom činu potpisivanja ugovora prisustvovali su ministar za privredu Ferid Bučo, načelnik Općine Goražde profesor Mustafa Kurtović i predsjednik Mjesne zajednice Osanica Esad Bašić.

Projekat vrijedan 1.236.000 KM finansiraju Vlada Federacije BiH sa milion KM, a ostatak Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.
Izražavajući ogromno zadovoljstvo što počinje realizacija ovako značajnog projekta za stanovnike Mjesne zajednice Osanica, Premijer BPK-a Goražde izrazio je ovom prilikom zahvalnost Vladi Federacije i federalnom Ministarstvu za promet i komunikacije, odnosno, Premijeru Hadžipašiću i ministru Brankoviću koji su ispunili obećanje dato prilikom puštanja u promet još jednog mosta u ovom naselju, preko rijeke Osanice na regionalnom putu Goražde-Foča.

„Vlada i Skupština BPK-a Goražde u najkraćem mogućem roku izvršili su sve pripremne radnje za početak realizacije ovog projekta i radovi mogu da počnu odmah. Očekujemo da će izvođač radova iskoristiti lijepo vrijeme za izvođenje većine radova prije zime, a u kvalitet i rokove ne trebamo sumnjati jer radove izvodi svjetski poznata kompanija koja je na području ove regije u posljednjih 20- 30 godina izgradila kapitalne objekte“ – kazao je Premijer BPK-a Goražde Nazif Uruči.

Direktor „Hidrogradnje“ Mehmed Drino kazao je da će ova kompanija ispoštovati sve date rokove, te nastojati da i prije zadatog roka završi radove na izgradnji ovog značajnog objekta za stanovnike MZ Osanica, posebno za djecu koja su bila prisiljena da se na putu do škole, u svakakvim vremenskim uslovima, skelom prevoze preko rijeke Drine. On je dodao da će se na izgradnji mosta angažovati što veći broj ljudi sa ovog prostora.

Početak realizacije ovog projekta donio je, svakako, najveću radost stanovnicima MZ Osanica na desnoj obali rijeke Drine, gdje se prema riječima predsjednika MZ Osanica Esada Bašića vratilo 99% prijeratnog stanovništva. Povratak na spaljena ognjišta nije bio nimalo lagan, budući da je cijelo ovo vrijeme njihova veza sa ostalim dijelovima kantona bila skela preko Drine ili loš sporedni put od Sadbe u dužini 7-8 kilometara. Njihovo ogromno strpljenje, konačno se isplatilo, a izgradnja novog mosta i veza sa svijetom dovešće u ovaj kraj i ostatak povratnika u dosad napuštena sela.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.