• OBJAVLJENO: 13.09.2006.
Prezentovan rad Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde u periodu 2003-2006 godina

Prezentovan rad Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde u periodu 2003-2006 godina

Značajan uspjeh u svim segmentima rada!!!


(DOWNLOAD: PREZENTACIJA RADA VLADE BPK-a GORAŽDE U PERIODU 2003-2006 GODINE na dnu vijesti)

Budžet kantona uvećan sa 16 na 28 miliona KM

Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde u svom dosadašnjem, troipogodišnjem mandatu zabilježila je uspjeh u svim segmentima svoga rada.

Ovo je istaknuto na prezentaciji rada Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde koju je, u prisustvu članova Vlade, održao Premijer kantona Nazif Uruči.

On je kazao da se na početku svog mandata, od početka februara 2003. godine, Vlada BPK-a Goražde suočila sa naslijeđenim dugom od 4,5 miliona KM, ekonomskim problemima, neizmirenim obavezama u socijalnom sektoru i nerazvijenošću Kantona, koji su eskalirali upravo po konstituisanju nove Vlade i otežali njen rad. Uprkos tome, Vlada BPK-a Goražde je, uz stabilizaciju budžeta, te povećanjem sredstava i investicija u skoro svim sektorima, uspjela uvećati budžet sa 16 miliona iz 2002. godine na današnjih 28 miliona maraka, a što je najvažnije, stvoriti uslove za normalno funkcionisanje sistema.

– Sa tih skromnih 16 miliona 2003. godine došli smo ove godine do 28 miliona KM u Budžetu BPK-a Goražde, koji će nam omogućiti da vratimo sve naslijeđene dugove, te da realizujemo one projekte koje smo naslijedili ili započeli u toku svog mandata- izjavio je Premijer BPK-a Goražde Nazif Uruči.

– U svim sektorima, kroz sve ove godine imali smo investiranja, rekonstrukciju i obnovu. Krenuli smo od stabilizacije sistema u 2003. godini, zaustavljanja erozije broja zaposlenih i odlazaka iz Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, do toga da u 2004., 2005. i 2006. godini dođemo do povećanja broja zaposlenih, te da prvi put u 2006. godini imamo smanjenje broja nezaposlenih na evidenciji Službe za zapošljavanje, iako je u međuvremenu više od 1200 ljudi (radnika iz preduzeća poslije privatizacije ili onih iz Armije BiH) , došlo na evidenciju nezaposlenih. S druge strane, u svim segmentima, od boračke populacije, socijalne politike, izbjeglih i raseljenih, zdravstvu, školstvu, policiji, podignut je u ovom periodu standard uposlenih i povećana opremljenost, što ohrabruje i govori o tome da su sredstva ulagana racionalno. Otvorili smo pretpostavke da se već 2004. godine milion KM iz Budžeta kantona plasira u projekte koje podstiču poslodavce da zapošljavaju nove radnike, posebno mlade, te otvaraju nove firme radi zapošljavanja i uz programe za obezbjeđivanje stambenih potreba boračke populacije, te programe za poticaj u privredi i poljoprivredi, svake godine je bilo više sredstava da pružimo šansu građanima Bosansko-podrinjskog kantona Goražde da tim putem mogu riješavati svoja egzistencijalna pitanja. Po prvi put u deset godina postojanja ovog kantona izgrađena je zgrada za boračku populaciju, te zgrada „Dom“za potrebe nosilaca stanarskog prava, čiji su stanovi u ratu u potpunosti uništeni. – kazao je Premijer Uruči i naglasio:
– Kao rezultat svega toga i uključivanjem BPK-a Goražde u Parlament Evropske Skupštine regiona, došli smo u poziciju da možemo biti ravnopravan partner u svim segmentima u BiH, pa i među regionima Evrope. Zahvaljujući racionalnom trošenju standard uposlenih u kantonu koji primaju plaću iz budžeta, takođe, prvi put poslije deset godina postojanja Bosansko-podrinjskog kantona povećan je u ovoj godini, u zavisnosti od godina staža, za 7 do 9 %, zadržavajući onaj omjer da je najveći prosjek plaća u MUP-u, školstvu, pa tek onda u organima uprave. Raduje, takođe, činjenica da i prosječna plaća u Kantonu ima određeni trend rasta.
– To je jedna osnovica koja zadovoljava postavljene ciljeve u proteklim godinama, ali stvara još mnogo veću obavezu uposlenim i svima u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde da na toj osnovi prave nove projekte, donose nova sredstva u kanton i otvaraju nova radna mjesta. To je ono na čemu bi morala počivati strategija i u narednom periodu. Stvorene su pretpostavke, budžet je stabiliziran i mi smo sigurni da se na bazi onoga što smo ostvarili, na toj osnovi , može planirati budućnost i privrednih subjekata i građana Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, – istakao je Premijer BPK-a Goražde Nazif Uruči i dodao da su projekti iz Bosansko-podrinjskog kantona Goražde naišli na razumijevanje većih instanci vlasti koji su pokazali da nisu zaboravili Bosansko-podrinjski kanton Goražde. Primjera radi, u ovaj kanton u protekle 3 i po godine direktno je ušlo 11,5 miliona KM, a indirektno 7,5 miliona KM.

– Morate imati u vidu da za sve ove tri i po godine nijednom iz budžeta nismo platili kredit Saudijskoj Arabiji za vodu, a to je svake godine 600.000 KM. Napravljen je most na Osanici od 3 miliona KM, a ove godine započela je izgradnja novog mosta preko rijeke Drine, koji košta milion KM. Kroz projekte koje su aplicirale općine BPK-a Goražde, ove godine će biti implementirano skoro pet miliona KM. Ministarstvo za privredu, za infrastrukturu i Ministarstvo za socijalnu politiku unijeli su u Kanton u ovom periodu više od 7 miliona KM. Napravljene su dvije zgrade, jedna se dovršava i to je novih 2 miliona KM .

Prema tome, veće instance vlasti dale su značajnu podršku i zbog toga su ovo zajednički rezultati- kazao je Premijer BPK-a Goražde Nazif Uruči na press konferenciji na kojoj je prezentovan rad Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde u dosadašnjem mandatu.

DOWNLOAD (RAD VLADE BPK-a GORAŽDE U PERIODU 2003-2006 GODINA

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.