• OBJAVLJENO: 18.09.2006.
Dostojanstveno obilježen 18. septembar – Dan Bosansko-podrinjskog kantona i općine Goražde

Dostojanstveno obilježen 18.septembar –Dan Bosansko-podrinjskog kantona i općine Goražde

Datum kojeg ne smijemo zaboraviti!


Nizom prigodnih sadržaja u organizaciji Odbora za obilježavanje značajnih događaja i datuma iz odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995 godina BPK-a Goražde i Odbora za obilježavanje 18.septembra Općine Goražde, u Goraždu je 16.,17. i 18.09.2006. godine obilježen 18.septembar – Dan Bosansko-podrinjskog kantona i općine Goražde.

Datum 18.septembar 1992.godine, kada su jedinice Armije BiH prvi put oslobodile ovaj grad neposredne neprijateljske blizine stvorivši više od 600 km˛ slobodne teritorije, zlatnim je slovima upisan u istoriju grada Goražda i Bosansko-podrinjskog kantona i svjedočanstvo je herojskog otpora njegovih branilaca ali i svih njegovih stanovnika.

U sklopu obilježavanja ovog značajnog datuma, svoj jubilej- 10.godišnjicu rada obilježili su 16.09.2006.godine uposlenici Kantonalne bolnice Goražde, a u nedjelju, 17.09.2006.godine stanovnici Mjesne zajednice Goražde III otkrili su, u Fočanskoj ulici u naselju Bare, spomen obilježje šehidima i poginulim borcima u znak sjećanja na njihovo herojstvo i neizmjeran doprinos u odbrani grada.

Centralno obilježavanje Dana Bosansko-podrinjskog kantona i općine Goražde održano je u ponedjeljak, 18.septembra 2006.godine. Počelo je prijemom koji su za dobitnike najvećeg ratnog priznanja „Zlatni ljiljan“ i „Zlatna policijska značka“ te predstavnike boračkih udruženja, upriličili Premijer BPK-a Goražde Nazif Uruči, ministrica za boračka pitanja Nermana Sofović i načelnici općina Goražde, Foča-Ustikolina i Pale-Prača: Mustafa Kurtović, Zijad Kunovac i Asim Zec. Pored upućenih čestitki, ovo je bila prilika i za razgovor o konkretnim problemima s kojima se susreće boračka populacija. Borci su , kako je istaknuto tim povodom, zadovoljni odnosom vlasti Bosansko-podrinjskog kantona Goražde prema pripadnicima boračke populacije, ali nisu visinom finansijskih izdvajanja koja bi trebala biti jednaka na cijelom području BiH.

„Mi smo se borili za jedinstvenu BiH i nećemo dozvoliti da nam neko naša prava nejednako dijeli po kantonima- kazali su borci, a prijem je završen usvojenim zaključkom da se krene sa izradom cjelovite monografije boraca koji su učestvovali u odbrani Goražda i Kantona, kako bi generacije koje dolaze imale trajan zapis o najzaslužnijim ljudima u odbrani grada i BiH od agresije.

Nakon toga, delegacije zakonodavne i izvršne vlasti, Vojske Federacije BiH, goraždanskog Muftijstva i boračkih udruženja položile su cvijeće na spomen obilježje i proučili fatihu pred duše šehida i poginulih branitelja grada Goražda u Višegradskoj ulici.

Obilježavanje 18. septembra- Dana BPK-a i općine Goražde nastavljeno je svečanom akademijom u Velikoj sali Centra za kulturu kojoj je prisustvovao veliki broj zvanica i građana Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, posebno mladih. Čestitke prisutnima i svim građanima uputili su, tom prilikom, Premijer BPK-a Goražde Nazif Uruči i načelnici općina Goražde, Foča-Ustikolina i Pale-Prača.

Na akademiji su, uz prigodan kulturno-umjetnički program u kojem su učestvovale članice hora „Fortuna“ i učenici Osnovne muzičke škole „Avdo Smailović“, najzaslužnijim građanima i privrednim subjektima uručena najveća priznanja Općine Goražde, srebrne i zlatne plakete, te titula počasni građanin grada Goražda. Ova titula pripala je akademiku Abdulahu Sidranu; dobitnici zlatne plakete grada Goražda su: goraždanski muftija Hamed ef. Efendić, Enisa Bekto, Zaim Žuga i firma „Ginex“, dok su srebrnu plaketu dobili: Udruženje porodica šehida, Alija Lapo, Dika Makota, Ismet Turković i Šemso Ferhatović.

Tog dana održana je i već tradicionalna pokazna vježba jedinica Civilne zaštite u kojoj su učestvovale sve specijalne jedinice Civilne zaštite i pripadnici Crvenog križa BPK-a Goražde, a vježba se odnosila na spasavanje stanovništva u slučaju poplave.

Unija veterana rata, Patriotske lige i Zelenih beretki BPK-a Goražde obilježavanje 18.septembra –Dana Bosansko-podrinjskog kantona i općine Goražde započela je 25. augusta, na dan kada je započela operacija „Krug“zahvaljujući čijem uspješnom ishodu je 18.septembra 1992.godine oslobođeno Goražde. Članovi ovog udruženja posjetili su u ovom periodu mezarja svojih poginulih saboraca i njihove porodice, te pripremili Okrugli sto na temu“ Sjećanje na dane otpora“.

U okviru obilježavanja Dana Bosansko-podrinjskog kantona i općine Goražde otvorene su i tri izložbe: izložba fotografija Zijaha Gafića, izložba slika akademskog slikara iz Mostara Seada Vladovića pod nazivom „Mostar u Goraždu“ i izložba reljefa u drvetu Senada Peza iz Goražda pod nazivom „Ratnici mira“.

I raznovrsni sportski sadržaji pratili su obilježavanje ovog datuma. Tako je u organizaciji Saveza za sport i rekreaciju invalida BPK-a Goražde, na Sadbi održan III memorijalni kup „Mujo Peštek- Tito“- takmičenje invalida u ribolovu. Forum mladih BPK-a Goražde organizovao je dvodnevni turnir u stonom tenisu u muškoj i ženskoj konkurenciji, dok je Košarkaški klub „Goražde“ bio organizator V memorijalnog turnira „Damir Kanlić-Žućo“. U organizaciji Šahovskog kluba „Goražde“ održan je tradicionalni šahovski turnir, dok je Sportsko-ribolovno društvo „Goražde“ organizovalo takmičenje u sportskom ribolovu. Pobjednici ovih turnira dobili su zaslužene nagrade.

Mladi Goraždani, ljubitelji pop- rocka mogli su se, uveče, zabaviti uz grupu „Pact 5“ iz Sarajeva.

Tako su građani Goražda i Bosansko-podrinjskog kantona Goražde obilježili svoj dan, 14. godišnjicu prvog oslobođenja Goražda, datum za sjećanje i nezaborav, radi svih nas, a posebno onih koji su svoje živote ugradili u našu slobodu i kojima dugujemo zahvalnost što smo još u ovom prelijepom gradu na obalama zeleoonoke ljepotice Drine.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.