• OBJAVLJENO: 06.10.2006.
Zašto nema dislocirane nastave Ekonomskog fakulteteta u Goraždu?

Zašto nema dislocirane nastave Ekonomskog fakulteteta u Goraždu?

Studenti najavili proteste!

Studenti sa područja BPK-a Goražde ogorčeni su odlukom Ekonomskog fakulteta u Sarajevu po kojoj se planirana dislocirana nastava u Goraždu neće organizirati. Tim povodom zaprijetili su da će, ako se ne ispune obećanja o početku nastave u Goraždu, data u junu ove godine, organizirati proteste pred zgradama Vlade BPK-a Goražde i Ekonomskog fakulteta u Sarajevu.U obavještenju studentima, objavljenom u utorak u “Dnevnom avazu”, iz Ekonomskog fakulteta poručuju da je razlog ovakvoj odluci nedostatak finansijskih sredstava, dok Premijer BPK-a Goražde Nazif Uruči tvrdi kako su sredstva osigurana i čekaju na računima Vlada BPK i Sarajevskog kantona.

“Sredstva za prvi semestar su obezbijeđena. Vlada Kantona Sarajevo je na sjednici od 29. septembra obezbijedila 100.000 KM, a prije toga BPK je obećao avansno 25 000 KM kako bi nastava mogla početi” – kaže Uruči.
U adaptaciju prostora u kojem nastava treba početi uloženo je oko 50 000 KM. Za kompletnu studijsku godinu potrebno je oko 227 000 KM, a ostatak sredstava bio bi izdvojen na isti način u narednoj budžetskoj godini.

“Ideju o otvaranju odjeljenja u Goraždu donijeli su rektor Hasan Muratović i dekan Čičić, oni su objavili konkurs za upis studenata, izvršili odabir i obavijestili ih da su svi primljeni. U međuvremenu su neki studenti iz Goražda, koji su studirali na Ekonomskom ili drugim fakultetima u Sarajevu podigli dokumenta i prijavili se, kako bi zbog materijalne situacije mogli studirati u svom gradu. I onda je došlo obavještenje da od toga nema ništa. Ja tvrdim da uz odluke vlada dva Kantona sredstava ima i da to nije, niti smije biti razlog da ne bude nastave u Goraždu” – ističe Premijer BPK-a Goražde Nazif Uruči.

Predstavnici 49 studenata iz Goražda dogovorili su sastanak sa rukovodstvom Ekonomskog fakulteta, na kojem će biti riječi o ovom problemu.

Alen Bajramović

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.