• OBJAVLJENO: 26.01.2012.
Prigodnim sadržajima obilježen Dan oslobođenja Goražda u II svjetskom ratu
Sjećanje i nezaborav

Na goraždanskom mostu četnici su od kraja novembra 1941. do 26. januara 1942. godine zvjerski ubili više od 1400 nevinih civila iz Podrinja. Među njima je bio i Mustafa Ćehović, čiji sin Abdulah danas svjedoči o njegovoj i smrti brojnih sugrađana. – On je zarobljen i prebačen u kasarnu, današnju školu Husein ef. Đozo. Tamo su ga potkovali i tako potkovanog su ga ovdje doveli i zaklali – kaže Mustafa.

Ulaskom partizanskih jedinica u Goražde 26. januara 42. prekinut je pokolj tokom kojeg je tekla krvava Drina. Sedamdeset godina poslije Goraždani pamte herojstva partizana i čuvaju sjećanja na žrtve. Mladi iz ovog grada na mostu Alije Izetbegovića izveli su prigodan program, a u Drinu je spušteno 70 ruža.

Suljo Imamović iz Udruženja antifašista i boraca NOR-a- podsjetio je na zapis Rodoljuba Čolakovića u kojem stoji da je „tih dana Drina bila krvava, mjesni mostovi pretvoreni u ljudske kasapnice, domovi u krečane, a varoši i sela legla orgijanja i divljanja četničkih bandi“. Historija se ponovila i od 92. do 95. godine, kazao je Imamović, te dodao da se, u vrijeme kada i istočni i zapadni susjedi žele izjednačiti i izjednačavaju partizanski pokret sa fašistima ustašama i četnicima, a Josipa Broza nazivaju fašistom, diktatorom i ubicom, mora odlučnije dići glas protiv takvih pojava.

Sa obilježavanja Dana sjećanja na žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu i prvog oslobođenja Goražda upućene su želje da Drina bude rijeka zbližavanja, a ne razdvajanja.

26.januar-Dan oslobođenja Goražda obilježen je, između ostalog i polaganjem cvijeća na spomen obilježja na Trgu branilaca, Višegradskoj ulici i Kolijevkama, a danas je povodom ovog datuma, održana i svečana akademija.

Svečanost je upotpunilo i otvaranje izložbe „Mali format“ , koja je nakon Sarajeva i Visokog otvorena u Gradskoj galeriji u Goraždu. Radovi oko 90 bh umjetnika nastali na malom formatu privukli su veliku pažnju i goraždanske publike. – Ovo je jedno od značajnijih dostignuća u likovnoj kulturi ove godine – kazao je član ULUBiH Enver Krajišnik. Izložbu je otvorio premijer BPK Goražde Emir Frašto.

Građanima i građankama Bosansko-podrinjskog kantona Goražde čestitamo 26.januar –Dan oslobođenja Goražda u Drugom svjetskom ratu. S velikim pijetetom sjećamo se svih nevinih žrtava iz ovog rata, – stoji u čestitci koju su ovim podovom uputili premijer Emir Frašto i članovi Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

/bpkg.gov.ba/

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.