• OBJAVLJENO: 05.12.2006.
Organizovan prijem u povodu Dana osoba sa invaliditetom

Organizovan prijem u povodu Dana osoba sa invaliditetom

BPK-a Goražde prednjači u reformi socijalnog sektora!!!

U povodu 03.decembra- Dana osoba sa invaliditetom, Premijer BPK-a Goražde Nazif Uruči i ministar za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice Muhamed Hadžić organizovali su 04.12.2006.godine prijem za predstavnike goraždanskih udruženja koja okupljaju osobe sa invaliditetom. Prijemu je prisustvovala i direktorica Centra za socijalni rad BPK-a Goražde Alma Delizaimović.

Mada su, kako je naglašeno, svih 365 dana otvoreni za sva pitanja i probleme ove kategorije stanovništva BPK-a Goražde, prijem u povodu Dana osoba sa invaliditetom, pored čestitki i želja za uspješan rad, iskorišten je i za razgovor o problemima s kojima se susreću članovi ovih udruženja. Svi oni pohvalili su odličnu saradnju koju imaju sa resornim ministarstvom i Centrom za socijalni rad, koji im pomažu u rješavanju svakodnevnih problema i u ostvarivanju prava.

Reforma u socijalnom sektoru je u toku i BPK Goražde prednjači u odnosu na druge kantone po usvojenom zakonskim aktima i primjeni federalnih propisa iz sektora socijalne zaštite, ali i po brzini donošenja potrebnih rješenja za osobe sa invaliditetom.

U 2006. godini, prema riječima direktorice Centra za socijalni rad Alme Delizaimović, blizu 1000 ljudi sa prostora ovog kantona ostvarilo je pravo na ličnu invalidninu i njene dodatke. Sva rješenja za civilne žrtve rata su završena i na reviziji su, a u ovom mjesecu njih preko 90% biće retroaktivno isplaćeni.

Posebno zadovoljstvo predstavlja i činjenica da je, zahvaljujući podsticajnim sredstvima Službe za zapošljavanje, u 2005. i 2006. godini određen broj osoba sa invaliditetom po prvi put dobio posao u nekim od ovih udruženja, a ovakav trend zapošljavanja biće nastavljen i u narednoj godini.

Predsjednica Udruženja za pomoć mentalno retardiranim osobama BPK-a Goražde Emira Hodžić ukazala je na potrebu ovog udruženja za uspostavu centra u kojem bi se okupljale osobe sa invaliditetom i gdje bi uz stručnu pomoć osobe sa umjerenom i težom retardacijom bile radno okupirane, te je zatražila pomoć resornih institucija za realizaciju ovog projekta.

Premijer Uruči i ministar Hadžić naglasili su da podrška ovom projektu, kao i njima sličnim, u svakom slučaju, neće izostati, ali su izrazili rezervu po pitanju nedostatka stručnih kadrova za rad u ovom Centru, budući da je to jedan od razloga što centara ovakvog tipa u našoj zemlji ima veoma malo.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.