• OBJAVLJENO: 06.12.2006.
Izdvajamo sa 51. redovne sjednice Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde

Izdvajamo sa 51. redovne sjednice Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde

Vlada odobrila 278 studentskih kredita!

Kredite za studijsku 2006/2007 dobilo je svih 278 studenata sa područja Bosansko-podrinjskog kantona Goražde koji su aplicirali na konkurs za dodjelu kredita i koji ispunjavaju previđene uslove. Ovo je odluka Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde na 51. redovnoj sjednici, održanoj 30.11.2006.godine kojom je predsjedavao Premijer, Nazif Uruči.

Za 15 studenata koji spadaju u specijalnu kategoriju, a riječ je o osobama sa onesposobljenjem, deficitarnim kadrovima, djeci bez oba roditelja i učenicima generacije, Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport izdvajaće u narednih deset mjeseci sredstva u iznosu od po 150 KM mjesečno po pojedincu, dok će ostali studenti dobivati po 100 KM mjesečno. Redovnim kreditiranjem studenata, a ovog puta i uključivanjem svih studenata koji su ispunjavali uslove u proces kreditiranja, Vlada Bosansko-podrinjskog Goražde provodi aktive mjere finansijske potpore budućih visokoobrazovanih kadrova i mladih ljudi koji će nakon završenog studija svoj prvi posao potražiti u ovom Kantonu.

Učešćem u sufinansiranju dijela troškova postdiplomskih studija, o čemu je takođe, donesena Odluka na ovoj sjednici, Vlada BPK-a Goražde u narednom periodu finansijski će pomoći školovanje budućih magistara i doktora nauka.

U nastavku svoje 51. redovne sjednice, Vlada BPK-a Goražde odobrila je isplatu novčanih sredstava za 243 korisnika prava iz zaštite civilnih žrtava rata po osnovu usklađivanja visine mjesečnih primanja za mjesec februar 2005. godine u iznosu od 40.148,70 KM, te donijela Odluku o učešću u sufinansiranju realizacije Projekta elektrifikacije povratničkih naselja Krč, Milatovići i Bučkovići u općini Čajniče, u iznosu od 15.000 KM, kojeg će implementirati „Švicarski Caritas“ Sarajevo.

Vlada je odobrila novčana sredstva u iznosu od 2.000 KM kao pomoć za sanaciju i rekonstrukciju lokalnog puta i mosta u povratničkim selima Popov Most, Šadići, Ćurevo i Grče u općini Foča, a na ovoj sjednici, odobrena je i pomoć za liječenje teško oboljele djece Amele Hadžović i Denisa Čarkića, u iznosima od 2.700 KM i 1.000 KM.

Vlada je usvojila i set odluka o odobravanju novčanih sredstava iz budžeta Ministarstva za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline za plaćanje naknade Općini Goražde za pogodnost građevinskog zemljišta (rente) za 10 dograđenih stanova u ulici Zaima Imamovića 8-10 i 18-20 u Goraždu u visini od 75.734,40 KM, te za otklanjanje nedostataka navedenih u Izvještaju Komisije za tehnički prijem, u iznosima od 2.480 KM, 725,40 KM i 3.017 KM. Na ovaj način otklonjene su sve prepreke za izdavanje upotrebne dozvole, što sadašnjim korisnicima ovih stanova otvara mogućnost za njihov otkup.

Na ovoj 51. redovnoj sjednici, članovi Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde dali su saglasnost Ministarstvu za unutrašnje poslove BPK-a Goražde za provođenje postupka popune upražnjenog radnog mjesta načelnika Sektora za administraciju u Upravi za administraciju i podršku MUP-u BPK-a Goražde.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.