• OBJAVLJENO: 10.12.2006.
Izdvajamo sa 52.redovne sjednice Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde

Izdvajamo sa 52.redovne sjednice Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde

Odobrena pomoć Udruženju građana za pomoć mentalno retardiranim osobama za učešće na „Sedmici košarke“ u Prijedoru!

Vlada Bosansko- podrinjskog kantona Goražde na svojoj 52. redovnoj sjednici odobrila je Udruženju građana za pomoć mentalno retardiranim osobama BPK-a Goražde 1.500 KM i na taj način pomogla odlazak članova ovog udruženja u Prijedor na takmičenje u košarci, povodom „Sedmice košarke“.

Sa 1.000 KM Vlada će sufinansirati i goraždanskog učitelja Fadila Konakovića u štampanju knjige pod nazivom „Pisma tuge i bola“. Riječ je o zbirci ratnih pisama i dnevnika bosanske djece koja su dvije godine, posredstvom rahmetli Hakije Turajlića i libijske Vlade, boravila u Libiji. Ova pisma zbog ratnih djejstava ostala su u školskim klupama i nikad nisu stigla na svoja odredišta, ali su ostala trajno svjedočanstvo o tom vremenu i danima u izbjeglištvu.

Na zahtjev ministrice Emire Drakovac, Vlada BPK-a Goražde odobrila je da se iz budžeta Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport izdvoje sredstva Općini Goražde u iznosu od 10.000 KM za sufinansiranje dijela programskih sadržaja 12. Sarajevo Film Festivala (SFF), održanog u Goraždu u periodu 24.08.- 28.08. 2006. godine, a ista suma odobrena je i Sportskom savezu BPK-a Goražde za troškove grijanja u Gradskoj dvorani „Mirsad Hurić“, u kojoj se održava nastava tjelesnog odgoja za dvije srednje škole, kao i treninzi i utakmice za dvoranske sportove. Za sufinansiranje manifestacija u 2006. godini javnoj ustanovi Centar za kulturu Goražde iz budžeta Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport biće izdvojeno 3.500 KM.

Na ovoj sjednici, Vlada BPK-a Goražde odobrila je isplatu sredstava za podsticaj u poljoprivredi u iznosu od 51.904 KM. Novčanu podršku dobiće poljoprivredni proizvođači koji se bave plasteničkom proizvodnjom, uzgojem priplodnih ovaca i junica, kao i za zasnivanje voćnjaka visokostablašica na kontinentalnom području, za proizvodnju rasadničkog materijala i za proizvodnju konzumne i industrijske jabuke.

Od ostalih aktuelnih informacija izdvajamo: davanje saglasnosti na Pravilnik o disciplinskoj odgovornosti policijskih službenika, Odluku o isplati jednokratnih pomoći borcima i članovima njihovih porodica (Vgrupa), u visini od 12.800 KM koju će dobiti još 76 korisnika, kao i Odluku o odobravanju isplate novčanih sredstava u visini od 100.450 KM firmi „EURO PROST“ d.o.o. Gračanica za troškove izvođenja radova na sanaciji 19 devastiranih liftova na području BPK-a Goražde – I privremena situacija.

Na kraju svoje 52. redovne sjednice, članovi Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde dali su saglasnost Premijeru kantona za potpisivanje Ugovora sa Općinom Goražde, SERDOM i Elektoprivredom BiH o sufinansiranju troškova elektrifikacije povratničkog naselja Kolijevke, u kojem Vlada BPK-a Goražde učestvuje sa sredstvima od 20.000 KM.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.