• OBJAVLJENO: 31.01.2007.
Izgrađena željezna konstrukcija na mostu preko rijeke Drine u Osanici

Izgrađena željezna konstrukcija na mostu preko rijeke Drine u Osanici

Konačan završetak radova u martu ove godine!

Obale Drine u Osanici kod Goražda uskoro će povezati most čija izgradnja uveliko traje, a nakon izrade betonskih nosača, 18. i 19. januara 2007. godine postavljena je i željezna konstrukcija mosta koju je izgradila firma „Kovina“ iz Visokog. Nakon ovog, uslijediće i postavljanje kolovozne ploče, te će Drina u konačnici još jednom biti premoštena na zadovoljstvo brojnih povratničkih porodica nastanjenih na desnoj obali ove rijeke. Naime, mještani su sa desne obale, posebno zimi, znali kilometrima pješačiti da bi stigli do najbližeg mosta, ili pak koristiti prilično nepouzdanu skelu. Saobraćaj bi u promet trebao biti pušten već u martu mjesecu, te će most sasvim sigurno oživjeti ovaj kraj. No, riječ je o investiciji vrijednoj blizu milion i po KM što podrazumijeva osim gradnje mosta i izgradnju priključnih saobraćajnica, a sredstva je većinom osigurala Vlada Federacije, dok je generalni izvođač radova firma „Hidrogradnja“ iz Sarajeva.

-Ovaj objekat se dosta dobro i kvalitetno gradi, iako u vrlo otežanim uslovima. Nije zima na kakvu smo navikli, ali ipak je teško raditi, posebno variti na rijeci i na ovakvim visinama. Radnici su, uz dosta znanja i odricanja, uspjeli da radove izvedu u roku. Kad spojimo ovaj most to će biti jedna velika radost za sve nas – kazao je Muhamed Lemeš, direktor d.o.o. “Kovina”, čijih je pedesetak radnika uzelo učešća u izradi i postavljanju željezne konstrukcije mosta.

-Most u Osanici sa gradom će povezati oko 130 porodica iz pedesetak sela i zaselaka na desnoj obali Drine, koji su se do sada preko rijeke prevozili skelom. Značajan je i zbog onih ljudi koji imaju namjeru da se vrate i to je ono zbog čega smo se opredijelili i molili Vladu FBiH i resorno Ministarstvo za komunikacije da nam pomognu u izgradnji ovog mosta i ja im se još jednom zahvaljujem,- kazao je Nazif Uruči, Premijer BPK Goražde, izražavajući zadovoljstvo zbog činjenice da dinamika radova teče prema planu i ugovoru.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.