• OBJAVLJENO: 01.02.2007.
Vlada BPK Goražde i zahtjevi sindikalaca

Vlada BPK Goražde i zahtjevi sindikalaca

Nema novca za povećanje plaća

Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde nije u mogućnosti ispuniti zahtjeve sindikata obrazovanja policije BPK do 5. februara, kazao je na zajedničkom sastanku sa sindikalcima Premijer BPK Nazif Uruči.

„U Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde trenutno je na snazi odluka o privremenom finansiranju, a o zahtjevima uposlenih u obrazovanju i policiji moći će se razgovarati prilikom usvajanja budžeta za 2007. godinu“, izjavio je Premijer Uruči i naglasio da se svi uposlenici u organima uprave ovog kantona nalaze na posljednjem mjestu po primanjima u FBiH.

Sindikati obrazovanja i policije BPK traže od Vlade povećanje toplog obroka sa 7 na 10 KM, naknadu za prijevoz, te povećanje osnovice za obračun plaće sa 308 na 360 KM u skladu sa općim kolektivnim ugovorom.

Premijer kaže da su u 2006. godini prosječne plaće budžetskh korisnika povećane od 9 do 34 posto, ali da bi za nova povećanja, shodno zahtjevima sindikata, bilo potrebno blizu dva miliona KM.

„Nisam siguran da je moguće naći dva miliona KM, pogotovo što je skoro izvjesno da BPK neće imati granta FBiH u ovoj godini“, kazao je Premijer BPK-a Goražde Nazif Uruči.
Sindikalisti traže da se njihovi zaključci uvrste u nacrt budžeta za 2007., uz obavezu retroaktivne isplate.

„Nismo postigli saglasnost. Odluka o privremenom finansiranju BPK ograničava mogućnosti Vlade koja je u tehničkom mandatu, tako da su i dalje mogući mirni protesti. Apelujemo na novoizabrane predstavnike zakonodavne vlasti iz BPK da što prije konstituišu izvršnu vlast ili da daju ovlaštenja aktuelnoj Vladi da uradi prijedlog budžeta za 2007.“, istakao je Amir Dedović, predsjednik Sindikata policije BPK-a Goražde. Dedović je rekao da će najvjerovatnije sindikat policije organizirati mirne proteste.

Elvira Aganović

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.