• OBJAVLJENO: 08.02.2007.
Pred zgradom Vlade održani mirni protesti pripadnika MUP-a BPK-a Goražde

Pred zgradom Vlade održani mirni protesti pripadnika MUP-a BPK-a Goražde

Mirni protesti do ispunjenja zahtjeva!

Pred zgradom Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde u 12 sati 08.02.2007.godine održan je mirni protest pripadnika MUP-a Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, a u goraždanskim osnovnim i srednjim školama, u isto vrijeme, jednočasovni štrak upozorenja prosvjetnih radnika. Goraždanskim policajcima na mirnim protestima pridružile su se i njihove penzionisane kolege.

Na ovaj korak goraždanski policajci odlučili su se, kako su tom prilikom izjavili, poslije desetogodišnjeg bezuspješnog čekanja na poboljšanje standarda i primanja koja su sa osnovicom od 310 KM najniža u Federaciji BiH. Upravo zbog toga, posljednjih godina u potrazi za boljim poslom, ovo ministarstvo napustilo je preko 140 policajaca, mada to nije uticalo na vrlo dobru bezbjednosnu situaciju u ovom Kanotnu, koji je već duže vrijeme jedan od najsigurnijih kantona u Federaciji.

Sindikati policije, osnovnog i srednjeg obrazovanja Bosansko-podrinjskog kantona Goražde traže od Vlade povećanje osnovice za obračun plaće na 360 KM, naknade za topli obrok na 10 KM, priznavanje troškova prijevoza u 100 % iznosu i usklađivanje koeficijenata policijskih službenika.

Pred okupljene policajce izašli su Premijer i članovi Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde. Prema riječima Premijera BPK-a Goražde Nazifa Uručija, iako su plaće svih budžetskih korisnika u ovom kantonu početkom 2006. godine, u prosjeku, povećane od 9 do 34 %, a topli obrok za 26 %, zbog lošeg materijalnog položaja Bosansko-podrinjskog kantona Goražde one su još ispod prosjeka u odnosu na druge kantone. Nažalost, ovu situaciju zbog neusvajanja Budžeta za 2007. godinu, te Odluke o privremenom finansiranju Bosansko-podrinjskog kantona koja je na snazi i po kojoj se isplaćuju samo obaveze predviđene budžetom iz prvog tromjesječja prošle godine, do uspostave nove vlasti i do usvajanja Bužeta za 2007. godinu nemoguće je promijeniti. Uz svo uvažavanje položaja i potreba policajaca, kao i ostalih budžetskih korisnika, povećanje plaća i ispunjenje zahtjeva sindikata pod ovakvim okolnostima bilo bi nezakonito, istaknuto je ovom prilikom

Goraždanski policajci najavili su novo okupljanje za narednu srijedu, a kako su istakli, mirne proteste pred zgradom Vlade BPK-a Goražde nastaviće sve dok se ne ispune njihovi zahtjevi.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.