• OBJAVLJENO: 22.02.2012.
Premijer BPK Goražde
Susret sa vodećim ljudima Privredne komore FBiH

Predsjednik Privredne komore Federacije BiH Avdo Rapa i predsjednik Skupštine Privredne komore F BiH, izvršni direktor Direkcije za razvoj poslovanja i član Uprave BH Telecoma Hamdo Katica susreli su se danas u Goraždu sa premijerom BPK Goražde Emirom Fraštom.

Na sastanku, kojem je prisustvovao i v.d. predsjednika Privredne komore BPK Goražde Dževad Terović, razgovarano je o perspektivama razvoja Bosansko-podrinjskog kantona Goražde te konkretnim planovima BH Telecoma koji bi se, u narednom periodu, trebali realizovati u našem kantonu.

Prema riječima predsjednika Skupštine Privredne komore Hamda Katice, jedan od razloga današnje posjete bio je i da se vidi šta se sve može uraditi kako bi privreda BPK Goražde napravila još snažniji iskorak u pravcu daljnjeg razvoja.

– Prije svega, imamo nekoliko zakona koji su aktivni i čije djejstvo može potaknuti veće zapošljavanje i brži privredni rast na ovom području. Saznanje da je ovo jedan od kantona koji ima pozitivan trend rasta izvoza daje za pravo da ovaj kanton ima i posebno mjesto u ukupnom razvoju BiH. Takva jedna pozicija omogućava razmišljanja da raspodjela sredstava, koja se prikupljaju na bazi prihoda i poreza, na određen način, uzrokuju i drugačiju raspodjelu tog prihoda, tako da, na taj način, omogućimo i poticaj daljnjeg privrednog rasta ovog kantona. Svi oni privredni segmenti koji su zastupljeni na ovom području moraju dobiti podršku kako ovog kantona, tako i ostalih, koji, na određen način, utiču na stvaranje privrednog ambijenta u BiH. Smatram da su ogromni potencijali ovog područja, prije svega u poljoprivrednoj proizvodnji, a ne smijemo zaboraviti ni onaj drugi dio industrijske proizvodnje, koja je tradicionalna na ovom području. Možda imamo mali problem što nema dovoljan broj visokoobrazovanih kadrova iz tehničkih djelatnosti i ja se iskreno nadam da ćemo na jednom zajedničkom projektu uraditi puno više u popularizaciji tehničkih struka koje će  obezbijediti da, i u tom pravcu, napravimo nove iskorake – kazao je, danas, predsjednik Skupštine PK Federacije Hamdo Katica.

Bilo je, takođe i govora o budućim planovima BH Telekoma na ovom prostoru te podršci lokalnoj zajednici kroz različite aktivnosti ovog telekom operatera.

–  Jedna od važnih stvari o kojoj smo danas razgovarali sa premijerom je i izgradnja Kontakt centra u Goraždu koji treba da podrži jedan određen broj mlađih ljudi u smislu zapošljavanja i iskreno se nadam da ćemo taj projekt što prije završiti i da ćemo jedan, ne tako mali broj ljudi, zaposliti u Telekom kontakt centru u Goraždu – istaknuo je, takođe, Hamdo Katica.

Prema riječima v.d. predsjednika Privredne komore BPK Goražde Dževada Terovića, Programom rada Komore predviđeno je i intenziviranje razgovora i aktivnosti sa vodećim bh kompanijama koje imaju svoje filijale i ispostave na području BPK Goražde a na osnovu onoga što je izneseno na današnjem sastanku, BPK Goražde može očekivati podršku u više segmenata.

– Tu se prije svega radi o donošenju pozitivnih zakonskih propisa koji se primjenjuju na prostoru BPK Goražde a u ovom trenutku nam je najznačajnije da preko Privredne komore Federacije BiH dođemo do pozicije promjene koeficijenata pripadnosti javnih prihoda kantona i opština u odnosu na ono što imamo sada.  BPK Goražde bi trebao dobiti veći koeficijent pripadnosti javnih prihoda iz grupe indirektnih poreza, što bi, u svakom slučaju, nadomjestilo dio deficita koji se, gotovo svake godine, pojavljuje na prihodovnoj strani budžeta ovog kantona. S druge strane, od društveno odgovornih bh kompanija, kao što je i BH Telekom, očekujemo da daju veći doprinos u razvoju sporta i kulture, a evo, vidjeli smo da možemo očekivati i nove investicije koje će za posljedicu imati i nova zapošljavanja – kazao je v.d. predsjednika Privredne komore BPK Goražde Dževad Terović.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.