• OBJAVLJENO: 21.04.2007.
Turska državna delegacija predvođena ministrom zdravstva posjetila Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Turska državna delegacija predvođena ministrom zdravstva posjetila Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Obećana rekonstrukcija starog dijela bolnice i pomoć u njenom opremanju!

Uz srdačnu dobrodošlicu u Goraždu je 13.04.2007.godine boravila visoka turska delegacija predvođena državnim ministrom zdravstva Beširom Altalajem. Ovom prilikom u rad je puštena oprema koju je Turska, posredstvom Agencije za međunarodni razvoj i saradnju – TIKA donirala Kantonalnoj bolnici u Goraždu. Oprema za operativni blok i postoperativnu intenzivnu njegu vrijedna je više od 430 000 KM, a sadrži, pored ostalog, aparat za anesteziju, operacioni sto, operacionu lampu, četiri kreveta, šest EKG monitora, dva EKG aparata, dva defibrilatora…

„Turska je uvijek bila i biće uz svoju bh braću i prijatelje. Kao što smo činili i do sada nastavićemo pružati podršku koja se od nas bude tražila za svaki dio ove zemlje. Veoma je važno za Tursku da neovisna BiH postane stabilna država i da se što prije pridruži evropskim integracijama“ – kazao je turski ministar zdravstva Bešir Altalaj.

„Po prvi put u bolnicu je došla potpuno nova, a ne korištena oprema. Sa ovom opremom daleko su poboljšani uslovi liječenja stanovnika BPK-a Goražde, ali i susjednih općina u koje su se naši ljude vratili. Nadamo se i daljnoj saradnji kroz naše projekte rekonstrukcije starog dijela bolnice i njenog opremanja“ – izjavio je direktor bolnice Kantonalne bolnice prim.dr. Fadil Jahić.

Turska delegacija posjetila je i dvije povratničke porodice u Goraždu i Ustikolini, kojima su donirani plastenici, a u popodnevnim satima i ćupriju Mehmed – paše Sokolovića u Višegradu, gdje je potpisan i protokol o njegovoj rekonstrukciji.

Alen Bajramović

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.