• OBJAVLJENO: 27.02.2012.
Na sastanku u Sarajevu predloženo kompromisno rješenje za upis dionica “Pobjede Sporta”
Čeka se odgovor “Umarex-a”

Na sastanku premijera BPK-a Emira Frašta i ministra za privredu Demira Imamovića sa federalnim ministrom energije, rudarstva i industrije Erdalom Trhuljom i direktorom Federalne direkcije za namjensku industriju Fahrudinom Smailagićem, održanom u petak, 23.02.2012. godine, razgovarano je o rješenju problema firme „Pobjeda Sport“ iz Goražda i izlazu iz ćorsokaka u koji su radnici ovog preduzeća dovedeni nedavnom odlukom federalne Vlade. Sastanku u Sarajevu prisustvovao je i menadžement „Pobjede  Sporta“, te  predsjednik Sindikata metalske industrije.

Kako nas je informisao ministar Demir Imamović, federalni ministar Trhulj predložio je kompromisno rješenje koje bi trebalo zadovoljiti sve strane, a o tom prijedlogu čeka se izjašnjenje “Umarex-a”, strateškog partnera firme “Pobjeda Sport” iz Njemačke, koji je odustao od kupovine dionica zbog pomenute odluke federalne Vlade.

Podsjetimo, Odlukom koju je donijela federalna Vlada njemačkoj firmi “Umarex Sportwafen” GmbH & Co.KG odobreno je sticanje dionica u iznosu većem od 49 posto ukupnog dioničkog kapitala privrednog društva “Pobjeda Sport” d.d.Goražde, a pomenutom Odlukom Federacija zadržava pravo vlasništva nad tehničko-tehnološkom dokumentacijom za proizvodnju naoružanja i vojne opreme (ML3 i ML8) koja je ustupljena na korištenje privrednom društvu “Pobjeda Sport” .

Učesnici ovog sastanka izrazili su svoju spremnost da pomognu u ovom procesu, odnosno u obezbjeđenju podrške privrednom društvu “Pobjeda Sport” u realizaciji planova u modernizaciji proizvodnje i revitalizaciji firme.

Odgovor iz “Umarex-a” još nije stigao, a svi se nadaju u povoljan ishod, koji će radnicima “Pobjede Sporta” obezbijediti ostanak na radnim mjestima i uslove za nastavak proizvodnje.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2022. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.