• OBJAVLJENO: 28.03.2012.
Ministarstvo za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice
Posjeta povratnicima na području opštine Čajniče

Sa željom da se uvjeri  u kakvim uslovima žive i koji su to problemi sa kojima se susreću povratnici u sela općine Čajniče, ministrica za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Azra Kuljuh posjetila je povratnike u selima Milijeno, Batovo, Dardagani i Podavrelo u MZ Zaborak.

Povratnici u ovim selima uglavnom se bave poljoprivredom i stočarstvom, počela je proljetna sjetva, a kako ističu, potrebna im je mehanizacija sa kojom bi sebi olakšali posao.

Među prvim povratnicima u Milijeno je porodica Kulelija, braća Esad i Dževad koji su se vratili na svoje imanje sa željom da tu i ostanu. Pored poljoprivrede, oni su uz pomoć UNDP-a i Vlade BPK uspjeli izgraditi farmu za uzgoj i tov pilića; čeka se upotrebna dozvola kako bi ova farma počela sa radom.

Takođe, povratnik u Batovo Sahmedin Karaman, otac dvoje djece koja svaki dan iz ovog sela idu u školu u Goražde, bavi se poljoprivredom i stočarstvom, potreban mu je motokultivator kako bi obrađivao zemlju jer kako kaže, veoma je teško bez mehanizacije.

Fadil Dizdarević, poslije niz dugih godina boravka u Sarajevu, odlučio je da se vrati na svoje imanje u selu Batovo. Napravio je ribnajak, kupio stoku, a kako kaže, pomoći ni od koga nije imao. Sretan što je na svom imanju te ističe da je povratnicima potrebna podrška kako bi ostali na svojim imanjima.

Ministrica Kuljuh posjetila je povratnike Meha Hrustemovića i Mehmeda Ćatovića u sela Dardagani i Podavrelo u MZ Zaborak.

Svi oni zahvalni su Vladi BPK Goražde i Ministarstvu na ukazanoj pomoći kada su snježne padavine potpuno blokirale ovaj kraj, a stanovnici ostali bez putne komunikacije i potrebnih lijekova.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.