• OBJAVLJENO: 24.07.2007.
Ozbiljne namjere biznismena iz Italije za otvaranje pogona svoje firme na području BPK-a Goražde

Pronađena lokacija za proizvodnju papirne ambalaze

Nakon što su dobili pozitivan odgovor na nedavno upućeno pismo namjere, italijanski biznismeni, predstavnici firme „DEMAK Tehnologi“ posjetili su 23.07.2007. godine, po drugi put Goražde i tom prilikom sastali se sa Premijerom Salemom Halilovićem i predstavnicima Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Firma „Demak Tehnologi“ zainteresovana je za ulaganje na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, odnosno, za realizaciju dva programa, proizvodnju kesa i proizvodnju mašina za preradu drveta, čime bi se u ovom kantonu otvorio veliki broj radnih mjesta. Predstavnici italijanske firme, zajedno sa svojim domaćinima, posjetili su ovog puta i moguće lokacije za otvaranje pogona, a ohrabrujuća je vijest da se našla povoljna lokacija za pogon proizvodnje kesa, koji bi zapošljavao oko 350 žena.

Odluku o otvaranju pogona za proizvodnju kesa Italijani bi, kako su najavili, trebali donijeti već sutradan, a obzirom da je lokacija koja im je ponuđena odgovarajuća, u Vladi Bosansko-podrinjskog kantona vjeruju da će doći do realizacije pomenutog programa.

Premijer BPK-a Salem Halilović i ministar za privredu Elfad Mašala izrazili su ovom prilikom zadovoljstvo zbog najavljenih investicija, te obećali podršku Vlade u dobivanju potrebnih dozvola za rad i drugih administrativnih poslova.

Italijani su zainteresovani i za otvaranje pogona za proizvodnju mašina, ali od lokacija koje su ponuđene nije se našla odgovarajuća. Bez obzira na to, u narednom periodu, naglašeno je, tražiće se moguće rješenje, odnosno, odgovarajuća lokacija i za ovaj pogon.

Budući da postoji veliko i obostrano interesovanje za ova investiciona ulaganja, nema sumnje da neće doći do realizacije pomenutih programa koji bi u konačnici doveli do otvaranja novih radnih mjesta na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.