• OBJAVLJENO: 09.09.2007.
Proizvodni pogoni „ASA PREVENTA“ počinju sa radom u novembru

Proizvodni pogoni „Asa Preventa“ u Goraždu trebali bi početi sa radom u prvim danima novembra – potvrdio je to prilikom posjete gradu na Drini 06.09.2007.godine direktor „Asa Preventa“ Nihad Imamović.

Tokom susreta sa općinskim i Kantonalnim zvaničnicima, on je naglasio da će u proizvodnji zaštitnih rukavica i zaštitne opreme čiji će pogoni biti preseljeni u Goražde iz Slovenije, za početak biti uposleno oko 70 radnika. Najvećim dijelom, riječ je o radnicima nekadašnje Tvornice procesne opreme Vitkovići koja se zahvaljujući „Asa Preventu“, ali i općinskim i Kantonalnim vlastima postepeno oporavlja.

« Želim da se zahvalim radnicima TPO-a koji su imali razumijevanje za ovaj projekat. Mi ćemo ispuniti dato obećanje i sve zainteresovane radnike TPO-a primiti u stalni radni odnos. Njih oko 45 radit će u prozvodnji zaštitnih rukavica, dok će drugih 15 do 20 radnika raditi na proizvodnji zaštitne opreme, s tim što je oprema koja se u ovoj fazi bude proizvodila 100 % za izvoz, a kada obradimo tržište BiH, očekujemo da ćemo uvesti još jednu smjenu» – kazao je Imamović, dodajući da je izuzetno zadovoljan onim što je urađeno do sada.

Prema njegovim riječima, jedan broj radnika već je na obuci u Sloveniji i oni rade direktno u proizvodnji. Očekivanja su da će najkasnije do druge polovine oktobra mašine biti prebačene u Goražde, tako da bi proizvodnja mogla startati već prvog novembra. Direktor „Asa Preventa“ naglašava da ova grupacija za Goražde ima i druge poslovne planove.

« Izuzetno smo zadovoljni poslovanjem firme „Šeh-in“ iz Goražda pod čijem okriljem djeluje salon Škode tako da ćemo zajedno sa ovom firmom ući u investiciju izgradnje prodajno-servisnog centra «Škoda» koji će sadržavati finansijske institucije, lizing, osiguranje i sve ono što prati poslovanje jednog takvog centra. To ćemo raditi na lokalitetu objekta Biserovina koji nam je Općinsko vijeće Goražde dodijelilo na korištenje. Po ishodu razgovora sa načelnikom općine, u narednih mjesec-dva trebali bi riješiti sve potrebne dozvole, početi sa gradnjom i na proljeće ovaj centar staviti u funkciju» – istakao je direktor „Asa Preventa“ dodajući da je ova grupacija zainteresovana i za projekat sa goraždanskom firmom «Bekto Precisa», a riječ je o projektu izrade složenih alata i drugih rezervnih dijelova za sve mašine koje koristi Prevent.

« Bekto Precisa“ je uspjela da nam napravi alat za 15-20 dana, što smo mi bezuspješno pokušavali dvije godine. To je dokaz da ova firma posjeduje vrhunsku tehnologiju i da može udovoljiti potrebama evropskog, pa i svjetskog tržišta» – kazao je Imamović.

Svoje zadovoljstvo što je „Asa Prevent“ prepoznao povoljan poslovni ambijent u Goraždu, nisu krili ni premijer Kantona Salem Halilović, te načelnik općine Goražde Mustafa Kurtović, koji su naglasili da su spremni stvoriti sve pretpostavke za ozbiljne investitore koji će otvoriti nova radna mjesta, što je kako su istakli, „Asa Prevent“ već dokazao.

Elma Geca

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.