• OBJAVLJENO: 15.09.2007.
Akademik Muhamed Filipović u Goraždu

Javna tribina i promocija knjige „U traganju za ljudima i zavičajem“

«Reforma obrazovanja u svjetlu aktuelnih društveno –političkih promjena u BiH» bila je tema javne tribine koja je 11.09.2007.godine održana u Domu mladih Centra za kulturu. Organizator tribine bilo je Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta BPK-a Goražde, a gost predavač bio je akademik Muhamed Filipović.

Uvodne riječi i riječi zahvalnosti uvaženom akademiku na gostovanju, na početku tribine uputila je ministrica za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Sevda Popović, a nakon toga profesor Muhamed Filipović govorio je o položaju i o ulozi Bosne i Bošnjaka u savremenom svijetu, te izazovima i teškoćama koji se pred njima nameću.

– Obrazovanje je naša velika šansa i veliki izvor naše nade. Mi imamo potencijal, jer smo poznati kao inteligentan narod. Samo obrazovan i znanjem potkovan narod može opstati u ovo današnje vrijeme, a ovaj narod nema mrlje i nema čega da se stidi – kazao je između ostalog akademik Filipović.

Javnoj tribini prisustvovao je veliki broj građana, među kojima i najveći zvaničnici Bosansko-podrinjskog kantona i Općine Goražde, a prilika je iskorištena i za promociju književnog djela Muhameda Filipovića pod nazivom « U traganju za ljudima i zavičajem». Promotor ove Filipovićeve knjige bio je profesor Redžo Čaušević. Riječ je o knjizi sačinjenoj od eseja o 25 znamenitih ličnosti koje su obilježile 20. stoljeće u Bosni, poput Meše Selimovića, Derviša Sušića, Branka Ćopića, Skendera Kulenovića i drugih.

– Svako od nas vrijedi onoliko koliko je ljudi susreo i naučio od njih, a ono što je sadržano u knjizi je jedinstvena lektira koja se nigdje drugo ne može pročitati – riječi su autora knjige akademika Muhameda Filipovića.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.