• OBJAVLJENO: 20.09.2007.
Nizom prigodnih sadržaja u Goraždu svečano obilježen 18.septembar- Dan Bosansko-podrinjskog kantona i Općine Goražde

Uručena priznanja ljekarima Ratne bolnice


Obilježavanje 15.godišnjice prvog oslobođenja Goražda započelo je u petak, 14.09.2007.godine kontakt emisijom na RTV BPK-a Goražde o temi „Operacija Krug i akcije za prvo oslobođanje Goražda- kako se branilo i odbranilo Goražde“ u organizaciji Udruženja Veterana rata, Zelenih beretki i Patriotske lige. Ova kontakt emisija koja je izazvala veliki interes gledalaca, osvjetlila je događaje koji su svojim ishodom, blistavom pobjedom i oslobođenjem Goražda, te stvaranjem velike slobodne teritorije, donijeli sudbonosni preokret u odbrani ovog grada i u svim daljnim dešavanjima.

U organizaciji istog udruženja, u subotu 15.09. 2007.godine dodjeljena su priznanja ljekarima goraždanske Ratne bolnice. Prisutne su, tom prilikom, pozdravili Memsur Ćurović Roka, predsjednik Skupštine UVRZBIPL, ministar za boračka pitanja Admir Pozderović i ministar zdravstva Nazif Uruči, a u ime nagrađenih zahvalio je komandant ratne bolnice prim.dr. Alija Begović.

Priznanja ljekarima koji su spašavali njihove živote uručili su ratni vojni invalidi Raza Kostić i Remzo Bezdrob Bezi.

Dobitnici su Vahida Mašala, Vesna Nemec-Klisura, Ferid Tutić, Husein Prašo, Armina Selimbegović, Husein Mezildžić, Gordana Radović Oršulić, Berina Branković, Minheta Pašić, Mediha Lojo-Deljo, Alija Begović, Aldijana Begović, Nermina Kamenica, Sabina Gušo, Mesud Šehić, Asim Prutina, Nusret Popović, Emir Frašto, Kemal Korjenić, Enisa Zec Džebo, Sabiha Jahić-Hrelja i Fadil Jahić.

Ova priznanja inicirana su našom zahvalnošću. Više nismo mogli i nadam se da će vam značiti koliko i nama znači – kazao je ratni komandant i predsjednik Udruženja veterana rata ZB i PL Abduselam Sijerčić Pelam.

– Gledao sam kada novinari Washington posta padaju u nesvijest, jer nisu mogli da snimaju kako naši ljekari spašavaju dijete koje je teško ranjeno na trgu- kazao je između ostalog načelnik Općine Goražde Mustafa Kurtović u svome obraćanju.

– Ovdje u okolini nam prikazuju filmove i lažu građane BiH, a na te laži niko ne odgovara. Ovih dana mi ćemo postaviti ploče našim građanima koji su stradali od onih koji siju te laži – istaknuo je Kurtović, osvrćući se na tzv. dokumentarni film prikazan na nedavno održanoj konferenciji o navodnim zločinima nad srpskim stanovništvom.

Predstavnici Udruženja Veterana rata, Patriotske lige i Zelenih beretki posjetiće i porodice ljekara poginulih tokom rata te uručiti priznanja i ostalom medicinskom osoblju Ratne bolnice.

Povodom obilježavanja Dana Bosansko-podrinjskog kantona i Općine Goražde u organizaciji Šahovskog kluba „Goražde“ u nedjelju, 16.09.2007. godine održan je tradicionalni šahovski turnir, a u dvorani „Mirsad Hurić“ i VI Memorijalni košarkaški turnir „Damir Kanlić-Žućo“, u organizaciji Košarkaškog kluba „Goražde“.

Tradicionalni turnir u stonom tenisu, povodom ovog datuma 17.09.2007.godine organizovao je i Forum mladih BPK-a Goražde, a u ljetnom kinu Centra za kulturu, te iste večeri održan je koncert goraždanskih pop-rock grupa.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.