• OBJAVLJENO: 20.09.2007.
Goražde-grad heroj i Bosansko-podrinjski kanton svečano proslavili svoj dan

Postavka portreta 63 poginula branitelja na mostu „Alije Izetbegovića“

(NAPOMENA: Datumi sa slika nisu mjerodavni)

Otkrivene dvije spomen ploče sa imenima poginulih boraca i sugrađana

Izložba slikara iz Krajine uveličala proslavu

Tradicionalno takmičenje ribolovaca i pokazna vježba jedinica civilne zaštite

Centralna manifestacija obilježavanja 15. godišnjice oslobođenja, odnosno Dana Bosansko-podrinjskog kantona i Općine Goražde održana je u utorak, 18. septembra 2007.godine. Započela je prijemom koji su za predstavnike boračkih udruženja, goraždanske „zlatne ljiljane“ i dobitnike „zlatne policijske značke“ organizovali Premijer BPK-a Goražde i načelnici općina u sastavu kantona.

Čestitajući predstavnicima boračkih udruženja ovaj praznik koji proslavljamo upravo zahvaljujući njima- hrabrim borcima Armije BiH, Premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Salem Halilović je naglasio da će Vlada Bosansko-podrinjskog kantona i dalje direktno ili kroz raznovrsne projekte, podržavati borce i njihove porodice.

– O tome se vodilo računa i prilikom izrade rebalansa Budžeta BPK-a Goražde, pa su u budžetu, između ostalog, povećana izdvajanja i za boračke kategorije- kazao je Premijer Halilović.

Nakon prijema, delegacije zakonodavne i izvršne vlasti, goraždanskog muftijstva i udruženja boraca položile su cvijeće na Spomen obilježje braniocima grada Goražda i učenjem fatihe odali počast onima koji su za slobodu Goražda dali najvrijednije što su imali-svoje živote.

Sjećanja na 18. septembar 1992. godine, kada su slabo naoružani, ali hrabri i ponosni borci drinskih brigada napravili najveći podvig Armije RBiH tokom prve ratne godine i izveli kontraofanzivu koja je ušla u anale ratovanja, vraćena su nizom sadržaja. Tokom operacija „Krug“ i „Drina“ u kojima su oslobođene najprije lijeva, a potom i desna obala Drine, poginula su 63 branitelja, pred čijim su se portretima izloženim na mostu „Alije Izetbegovića“ 18.septembra 2007.godine poklonili brojni sugrađani.

-Ono što se desilo na današnji dan prije 15 godina ravno je čudu. Mi zvanično operišemo terminom Armija RBiH, ali to je bila raja, narod, goloruk, bos i nenaoružan. Nakon tri i po mjeseca žestokog granatiranja i žestoke odbrane smoglo se snage da se zločinci maknu sa brda koja vidimo – kazao je ministar za boračka pitanja Admir Pozderović na ceremoniji otvaranja postavke portreta poginulih boraca.

Istog dana otkrivene su i spomen ploče sa imenima poginulih ranjenika i civila. U stacionaru Ratne bolnice, koji je zbog velikog broja ranjenih, bio formiran u zgradi Biserna, tokom agresorske ofanzive, 21. aprila 1994. poginulo je osam ranjenika i medicinskih radnika, a spomen ploču sa imenima pet vojnih obveznika otkrili su ministar za boračka pitanja Admir Pozderović i dječak Alen Selimović, koji nije ni zapamtio lik svog oca Alije.

Spomen ploču sa imenima deset civila, poginulih 20. aprila 1994. u zgradi Titanik otkrili su načelnik općine Mustafa Kurtović i Huso Silajdžić, čovjek koji je u jednom trenu ostao bez supruge, kćerke, majke, sestre i njenog djeteta.
Na spomen ploči na stambenoj zgradi Biserna uklesana su imena Alije Selimovića (1971), Ibra Čvorka (1972), Esada Polutka (1954), Aziza Nevorića, te medicinske sestre Nizame Halilović, koja je imala samo 18 godina. Trajnu opomenu budućim generacijama predstavljat će i spomen ploča na „Titaniku“, na kojoj su ispisana imena: Ejuba Pandže (1939), Timke Sofović (1952), Paše Đulančić (1947), Himze (1936) i Raseme (1936) Ramović, Nermina (1988) i Sadete Dizdarević (1959), te Elme (1978), Zlatke (1953) i Smaile (1926) Silajdžić.

Povodom 18. septembra – Dana općine i BPK Goražde u Gradskoj galeriji u Goraždu otvorena je 26. samostalna izložba sanskog slikara Džafera Cerića. Djela sa motivima stare bosanske arhitekture, te tradicije i običaja naroda u BiH privukla su veliku pažnju ljubitelja likovne umjetnosti, a Cerić nije krio zadovoljstvo što je njegova izložba otvorena upravo na dan kada ovaj grad obilježava značajan jubilej.

U utorak, 18.septembra održana je i pokazna vježba jedinica Civilne zaštite i jedinica od značaja za zaštitu i spašavanje, a u organizaciji Sportskog ribolovnog društva „Goražde“ takmičenje ribara u sportskom ribolovu koje se u povodu ovog datuma, održava još od 1994.godine.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.