• OBJAVLJENO: 21.09.2007.
Na svečanoj akademiji u povodu 18.septembra-Dana BPK-a i Općine Goražde

Dodijeljena najveća priznanja Općine Goražde

Izveden koncert pjesama iz muzičke produkcije ratnog Radio-Goražda

Na svečanoj akademiji, kojom je obilježen 18. septembar, Dan općine i BPK-a Goražde utemeljitelj kompanija „Bektointernacional“, danas „Emka Bosna“, odnosno „Bekto Precisa“, Redžo Bekto, zbog izuzetnog doprinosa razvoju Goražda, kulturi, sportu i humanitarnom radu proglašen je počasnim građaninom Goražda. Titule počasnih građana Goražda za doprinos oslobađanju, odbrani i očuvanju mira i slobode i spašavanju ljudskih života dodijeljene su i doktorima Srećku Đikiću i Goranu Akšamiji, ljudima koji su u najtežim uvjetima u goraždanskoj Ratnoj bolnici spasili na stotine života.

„Zlatna plaketa Goražda“ uručena je sahadžiji hadži Agu Ćurovcu za doprinos razvoju kulture i očuvanju kulturno – historijske baštine i starih zanata, inovatoru i aktuelnom ministru za boračka pitanja Admiru Pozderoviću za inovacije za koje je dobio međunarodna priznanja, dr Mesudu Šehiću za izuzetan doprinos razvoju zdravstva, Sanelu Mušoviću za doprinos razvoju amaterizma u oblasti pozorišne umjetnosti i kulture, te poduzeću „In – šeh krug“ za ostvarivanje pozitivnih poslovnih rezultata i upošljavanje većeg broja radnika. Dobitnici „Srebrne plakete“ su Nafija Hodo, direktorica Kantonalne službe za zapošljavanje, za unaprijeđenje rada kolektiva i doprinos u zapošljavanju i Esad Šubo, predsjednik mjesne zajednice Goražde III za doprinos razvoju lokalne samouprave u mjesnoj zajednici.

Građanima BPK-a i Općine Goražde njihov praznik čestitali su najviši kantonalni i općinski zvaničnici, Premijer BPK-a Salem Halilović, načelnik Općine Goražde Mustafa Kurtović i načelnik Općine Foča-Ustikolina Zijad Kunovac.

U okviru akademije emitirana je i prva ratna emisija Radio Goražda, te interpretirane pjesme koje su nastajale u nemogućim uvjetima, kao dokaz neuništivosti duha i nezapamćene hrabrosti naroda i boraca opkoljenog grada: „Sinovi Drine“, „Da Goražde nam živi“, „Izdrži još malo, Goražde moje“, „Pjesma o borcu Kaku“ i druge, a na sceni su se pojavili članovi orkestra ratne produkcije i interpretatori: Belkisa Vehabović, Samir Obarčanin, Elvir Mudželet, Kenan Garčević, Faruk Mašić, Merima Turković, Safet Garčević, Enisa Hrelja, Dino Kanlić, Samir Građan – Burda, Mustafa Čelik, Mustafa Ćerimović, Galih Lihić, Muharem Čišija, Almir Kuduz, Senad Kahriman, Aziz Gluščević, Meliha Muhović, Ifeta Maslan i Selver Adžem.

Isto veče u Gradskoj dvorani „Mirsad Hurić“ u organizaciji Košarkaškog kluba „Goražde“ održana je i revijalna košarkaška utakmica ekipa u kolicima, između košarkaške reprezentacije BiH i KK „Goražde“.

Dan Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i Općine Goražde, obilježen je i ove godine brojnim prigodnim sadržajima koji i dolikuju ovom značajnom datumu. U istoriji ovog grada 18. septembar 1992. godine ostaće trajno zabilježen kao datum kada su jedinice 1. 31. i 43. Drinske udarne brigade Armije BiH u blistavoj i herojskoj pobjedi, prvi put oslobodile Goražde, stvorivši više od 600 km ˛ slobodne teritorije, po čemu je Goražde dobilo slavni epitet grada-heroja.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.