• OBJAVLJENO: 24.10.2007.
Održan radni sastanak osoblja CCI i partnerske organizacije Aldi (Goražde) sa Premijerom BPK-a Goražde

Prezentirane inicijative i preporuke CCI-a

Premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Salem Halilović sastao se 23.10.2007. godine sa koordinatorom organizacije „Centri civilnih inicijativa“ Rasimom Džekom i menadžerom organizacije ALDI Demirom Imamovićem.

Sastanku na kojem je razgovarano o inicijativama koje su Centri civilnih inicijativa uputili Premijeru i Vladi BPK-a Goražde sa željom da zajednički doprinesu sistemskom rješavanju problema sadržanih u dokumentu „Građanska platforma“, prisustvovali su i ministar za privredu Elfad Mašala, kao i pomoćnik ministra za socijalnu politiku Muhamed Hadžić.
Centri civilnih inicijativa inicirali su da se u Program rada Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde za 2008.godinu, uvrsti između ostalog:

– Donošenje kantonalne Strategije zapošljavanja
– Izrada Akcionog plana za zapošljavanje u 2008. godini
– Izrada Socijalnog programa mjera
– Smanjenje povećanja za troškove javne administracije
– Uvođenje etičkog kodeksa u sve javne institucije i preduzeća BPK-a
– Pojednostavljenje procedure za pokretanje biznisa

Nakon što je Premijer Halilović istaknuo nastojanje Vlade BPK-a Goražde da prihvati sve kooperativne prijedloge za rad ove institucije, rečeno je da je u tekućoj godini izdvojeno oko 300.000 KM za zapošljavanje, ali da će u narednoj godini iznos za ove potrebe biti najmanje milion KM.

Pored toga, Premijer je naglasio da je Vlada BPK u tekućoj godini, na osnovu Zakona o socijalnoj pomoći već izdvojila oko 9% od ukupnog budžeta ili oko 4,2 miliona KM, te da će i u narednoj godini pokušati da održi ovu tendenciju u pomoći socijalno ugroženim građanima.
Premijer je, takođe, istaknuo da u narednoj godini neće biti povećanja koeficijenata za zaposlene u institucijama Vlade i da je jedino povećanje moguće ukoliko bude bilo potrebe za usklađivanje osnovice sa federalnim nivoom.

Pojednostavljenje procedure za pokretanje biznisa, kako je naglašeno na ovom sastanku, biće teško realizovati, jer je dio ingerencija za ovo pokretanje i na općinskom, a dio i na federalnom nivou.

Na kraju sastanka zaključeno je da Premijer BPK Goražde Salem Halilović preko Službe za odnose sa javnošću uputi dopis svim resornim ministarstvima sa inicijativom CCI-a, te u njemu traži njihovo uvrštavanje u svoje programe rada za 2008. godinu.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.