• OBJAVLJENO: 14.11.2007.
Iranski ambasador u BiH posjetio Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Ponuđeno povezivanje BPK-a Goražde sa Istočnim Azerbejdžanom

U posjeti Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde 13.11.2007.godine boravio je ambasador Islamske Republike Iran u BiH Ahmed Fard Hoseini ( Ahmad Hosseini) sa saradnicima.

Iranskog ambasadora primio je Premijer BPK-a Goražde Salem Halilović, a sastanku sa visokim iranskim zvaničnicima prisusustvovali su, između ostalih, ministri u Vladi kantona, načelnik Općine Goražde prof. Mustafa Kurtović i muftija goraždanski Hamed ef. Efendić.

Uz iskazivanje ogromne zahvalnosti narodu i Vladi Irana na nesebičnoj pomoći koju su pružali Goraždanima tokom proteklog odbrambenog rata i poslijeratne obnove, kantonalni i općinski zvaničnici iskoristili su ovu posjetu za upoznavanje iranskog amasadora sa Bosansko-podrinjskim kantonom Goražde i aktuelnom situacijom na ovom području.

Iran je nakon perioda pomoći u odbrani i poslijeratnom oporavku, zainteresiran za jačanje ekonomskih, kulturnih i drugih veza sa BiH, kao i za direktno povezivanje kantona sa provincijama u toj zemlji. Bosansko-podrinjski kanton Goražde, prema riječima ambasadora Hoseinija, dobio je poziv za povezivanje sa jednom od najbogatijih iranskih provincija Istočni Azerbejdžan. Konkretizacija svega rečenog trebala bi uslijediti nakon posjete zvaničnika Bosansko-podrinjskog kantona i općine Goražde ovoj provinciji, koja je na poziv guvernera Istočnog Azerbejdžana dogovorena za drugu polovinu januara iduće godine. Uz političku, Iran će posjetiti i privredna delegacija Bosansko-podrinjskog kantona Goražde. Vrlo uspješnim pokazalo se povezivanje privrednih komora regiona, pa će aktivnosti na ovom planu biti jedan od zadataka predstavnika privrede, naglašeno je ovom prilikom.

Nakon sastanka u kabinetu Premijera BPK-a Goražde, ambasador Islamske Republike Iran u BiH Ahmed Fard Hoseini u pratnji svojih domaćina posjetio je firme „Bekto Preciza“ i „Emka Bosnia“.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.